Bihorenii și-au votat aleșii în 27 septembrie, dar până ca noii aleși locali să își intre în pâine mai durează. Noua procedură este mai complicată, prevăzând mai mulți pași.
Noul Cod administrativ a introdus în ecuație instanțele de judecată. Acestea sunt cele care validează sau invalidează mandatele noilor aleși. Vorbim despre judecătoriile pe raza cărora sunt arondate primăriile. În cazul Consiliului Județean, mandatele sunt validate de Tribunalul Bihor. Judecătorul Radu Harja, președintele Biroului Electoral Județean, a înmânat deja reprezentanților partidelor certificatele de ales local, fără nicio ceremonie. Însă aceasta nu înseamnă că cei 34 de consilieri județeni și noul președinte al Consiliului Județean au fost și validați! În acest sens, se așteaptă încă decizia Tribunalului Bihor. Iar această validare poate veni abia după ce în Monitorul Oficial al României sunt publicate rapoartele partidelor privind cheltuielile electorale.
„Reamintim că nedepunerea rapoartelor detaliate ale veniturilor și cheltuielilor electorale până la data de 13 octombrie 2020, ora 17:00, atrage imposibilitatea validării mandatelor pentru candidații declarați aleși”, transmite Autoritatea Electorală Permanentă.
Cert este că alegerile locale au avut loc în 27 septembrie, iar constituirea Consiliilor Locale și a Consiliului Județean trebuie îndeplinite în cel mult 60 de zile de la data alegerilor.
Joi, 8 octombrie, președintele Biroului Electoral Municipal Oradea, judecătorul Antik Levente, le va înmâna noilor aleși locali certificatul doveditor al alegerii acestora în funcția de primar, respectiv consilier local în Oradea. Spre deosebire de colegul său de la Biroul Electoral Județean, judecătorul Antik a ales să înmâneze aceste certificate într-un cadru formal, ceremonial, la Primăria Oradea, începând cu ora 14:00.
Certificare, validare, constituire
Însă acest certificat nu ține loc de validarea noilor aleși locali! Conform noului Cod administrativ, fie că a fost ales pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, consilier județean, primar sau consilier local, candidatul trebuie să fie validat mai întâi de instanța competentă, pentru a-și putea exercita mandatul. Astfel, în cazul Consiliului Local Oradea, Judecătoria Oradea este așteptată să emită o încheiere de validare, după care prefectul emite Ordinul de convocare a ședinței de constituire a noului Consiliu Local. Aceeași procedură este valabilă pentru orice consiliu local, precum și pentru constituirea Consiliului Județean. Cu precizarea că în cazul CJ, Tribunalul Bihor este instanța competentă, în timp ce pentru un consiliu local este chemată să valideze sau, dimpotrivă, să invalideze, instanța de judecată competentă pe raza căreia se află unitatea administrativ-teritorială, adică primăria.
[eadvert]
Mandatele trebuie validate de instanțe în cel mult 25 de zile de la data desfășurării alegerilor. Așadar, până cel târziu la 21 octombrie 2020. Dar, aspect important, validarea este condiționată de depunerea prealabilă, de către competitorii electorali, a rapoartelor detaliate privind veniturile și cheltuielile electorale la nivel central, până cel târziu la 13 octombrie a.c. și publicarea acestora în Monitorul Oficial al României.
Astfel, ceremonia de înmânare a certificatelor doveditoare către aleșii locali nu este una și aceeași cu ședința de constituire a Consiliului Județean, respectiv a Consiliului Local. Ulterior validării mandatelor aleșilor, de către instanța competentă, în urma Ordinului de convocare emis de prefect, aleșii vor depune jurământul în fața reprezentantului Guvernului în teritoriu, în cadrul ședinței de constituire.
Validare, apoi vot
Abia ulterior vor putea fi aleși vicepreședinții Consiliului Județean, respectiv viceprimarii pentru fiecare primărie în parte, prin votul plenului. Vicepreședinții CJ și viceprimarii își păstrează calitatea de consilieri județeni, respectiv locali, însă nu beneficiază de indemnizația aferentă. În schimb, aceștia vor beneficia de indemnizația specifică funcției executive cu care au fost investiți.
Reamintim că președintele ales al Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a anunțat deja numele celor doi vicepreședinți ai CJ Bihor, Mircea Mălan și Călin Gal. De asemenea, primarul ales al Oradiei, Florin Birta, i-a anunțat deja pe Arina Moș și Marcel Dragoș ca viitori viceprimari de Oradea. Toți cei patru vor trebui confirmați de voturile celor două plenuri, de la Județ și din Oradea. Însă acest fapt reprezintă o simplă formalitate, de vreme ce PNL domină autoritar, ca urmare a votului bihorenilor.
În Consiliul Județean sunt 22 de consilieri județeni PNL + votul președintelui Bolojan, iar UDMR și PSD au câte șase consilieri. În Consiliul Local Oradea, PNL are o majoritate de două treimi, cu 20 de mandate. UDMR are 4, iar PSD are doar 3 consilieri locali. Primarul nu are drept de vot în Consiliul Local.
În județul Bihor, trebuie constituite 101 consilii locale, precum și Consiliul Județean. Deja, Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat un număr de 103 candidați în alegerile locale, din toată țara, care au interdicție vreme de trei ani în a exercita o funcție electivă. Între aceștia figurează și Brîndaș Florin Viorel, fost viceprimar în Șuncuiuș, cel care a candidat pe lista PNL dar, figurând abia pe poziția nr. 13, nu a reușit să devină consilier local. Chit dacă PNL deține majoritatea și la Șuncuiuș, cu 7 mandate din totalul de 13.
Bolojan și Birta și-au prezentat vicepreședinții și viceprimarii
Trimite articolul
XScad biruienile, nu vin biruiştii, scade porfitul, se biruiește birdura.
Fugit irreparabile tempus.
multa birocratie cu validarea asta care oricum este formala, validarea trebuie sa o dea doar votul.
Juramantul alesilor trebuie modificat cu adaugarea urmatoare sa jure ca nu fura, nu trucheaza licitatiile, ca nu-si angajaza rubedeniile, amantele si pilele rubedeniile.
Daca domnu Bolojan cu acest zambet trimfator intra intr-o sala de clasa sau gradinita copii se opresc in dezvoltare.
-
adevaraaat !
Va sa zica ce înțeleg eu, omul cu votul: Justitia corupta si total ineficienta din Romania are puterea de a-mi cenzura votul! Adica poporul nu este suveran, adica peste Justitie si orice alta institutie? Adica Justiția validează votul meu? Sau invalideaza….Pai sa lăsam Justiția sa guverneze, sa facă legi, sa facă politica, comerț, adica tot ce vor ei, sa fie declarată casta conducătoare a tării…Oda lor!