Consilierii locali pesedişti Liviu Sabău şi Adrian Negrea insistă că executivul local trebuie să intre într-o formă de legalitate cu cele două regulamente controversate – cel pentru supraimpozitarea clădirilor nealiniate ca înălţime sau la frontul stradal şi cel care introduce orarul obligatoriu şi supraimpozitarea spaţiilor goale din Centrul Istoric.
Prefectura și cererile
Pesediştii susţin că Prefectura a trimis Primăriei o adresă referitoare la HCL 697/2018 privind adoptarea Regulamentului privind aplicarea unor cote adiționale de impozitare pentru clădirile care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit și/sau regimul de înălțime stabilit, prin care ar cere revocarea acesteia în prima şedinţă de Consiliu local.
„Din partea Prefecturii s-a solicitat revocarea în prima şedinţă, deja au fost 3 şedinţe, una ordinară şi două extraordinare, şi revocarea nu a fost pusă pe ordinea de zi”, susţine Liviu Sabău. El insistă că „motivele sunt grave şi fără echivoc, concludente pentru toată lumea”, respectiv „nerespectarea procedurii de dezbatere publică”, „nerespectarea transparenţei decizionale” sau lipsa bazei legale, „constând în acte normative superioare”. „Regulamentul încalcă principiul neretroactivităţii lui. Practic, acum penalizăm nişte proprietari de bună credinţă, care au nişte imobile construite în baza unor autorizaţii de construire perfect valabile la momentul construirii, pe care vrem să îi obligăm să îşi modifice proprietatea.
Printre cele mai flagrante e încălcarea dreptului la proprietate, prin impunerea unei suprafeţe maximale – minimale pe care o poate avea în proprietate o persoană”, susţine consilierul local PSD. El cere ca revocarea regulamentului să figureze în prima şedinţă a Consiliului local.
Schimb de adrese
De cealaltă parte, juriştii municipalităţii susţin că, de fapt, hotărârea de Consiliu local nu ar fi în faza revocării. Ionel Vila, secretarul Consiliului local, zice că Prefectura ar fi cerut nişte lămuriri la care să răspundă Primăria. Cel mai probabil, municipalitatea îşi va menţine punctul de vedere cum că proiectul de hotărâre este fundamentat legal. Dacă schimbul de adrese nu duce nicăieri, Prefectura are pârghia legală de a acţiona în Contencios administrativ, moment în care HCL se suspendă.
Vizat dar suspendat, la Tribunal
În opinia celor doi consilieri locali PSD, regulamentul clădirilor nealiniate e în aceeaşi situaţie cu regulamentul care introduce program obligatoriu şi supraimpozitarea spaţiilor goale din Centru. Emis la finalul anului trecut, acest regulament a primit viza de legalitate de la Prefectură. A fost suspendat de Tribunal în urma unei acţiuni iniţiate de mai mulţi agenţi economici vizaţi direct. Referindu-se la cazul concret al celor de pe strada Avram Iancu, unde jumătate din spaţiile comerciale sunt goale, pesediştii apreciază că e „neprietenos şi abuziv cu mediul de business să vii să îi amendezi câtă vreme tu, Primărie, nu ştii ce vrei să faci cu zona respectivă. Nimeni nu vrea să investească în condiţii de incertitudine”. Sabău apreciază că, de fapt, „supraimpozitarea aceea e de fapt o amendă”.
De fapt…
Cum Prefectura a pus OK pe regulamentul centrului-mall, acesta a fost contestat în justiţie de 12 firme, care au şi câştigat suspendarea aplicării până la judecata pe fond a procesului. Totuşi directorul juridic al instituţiei, Eugenia Borbei interpretează că suspendarea aplicării regulamentului li se aplică individual, doar celor 12 care s-au constituit parte în proces şi nu tuturor firmelor din Centrul istoric – aria de aplicare a regulamentului. Teoretic, toţi ceilalţi, ar trebui să se conformeze prevederilor regulamentului, apreciază directoarea, pentru că deciziile emise de instanţă sunt individuale şi nu au caracter general.
Avocatul care a pledat cauza comercianţilor, Mircea Ursuţa, a ales să ridiculizeze acest punct de vedere şi să-l pună pe seama faptului că „juriştii lor (ai Primăriei n.r.) au trecut uşor prin facultatea de drept”.
Avocatul susţine că deciziile pot fi individuale dar obiectul procesului este regulamentul, care se aplică tuturor. „E suficient să nu fie legal pentru unul singur şi atunci e ilegal pentru toţi”, insistă el.
Aplicarea regulamentului este suspendată până la finalizarea procesului pe fond. Avocatul Ursuţa spune că acest proces nu a fost început încă şi apreciază că în acesta se vor implica mai mulţi agenţi economici decât cei 12 care au obţinut suspendarea temporară.
Între timp, deşi juriştii PMO susţin că regulamentul nu ar fi suspendat pentru toţi comercianţii din Centru, Poliţia Locală a sistat aplicarea de amenzi celor care nu respectă programul obligatoriu. „Nu luăm măsuri, doar îi monitorizăm şi în verificăm pe toţi să vedem dacă se conformează”, ne-a declarat Cristian Beltechi, directorul Poliţiei Locale Oradea.
[related-post post_id=”2112909″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!