Astfel, în cazul azotului, cantitatea maximă ce poate fi administrată este de 170 kg azot substanță activă/ha, provenită din aplicarea îngrăşămintelor organice pe terenul agricol în decursul unui an.
Ministerul Agriculturii a modificat Codul de Ecocondiționalitate anulând interdicția de a nu aplica îngrășăminte chimice pe timpul iernii. Astfel, nu mai sunt restricții de niciun fel pentru perioadele de aplicare a îngrașămintelor chimice, ci doar pentru gunoiul de grajd. Perioada de interdicţie pentru aplicarea îngrăşămintelor organice solide pe teren arabil şi păşuni este în intervalul 1 noiembrie – 15 martie, în timp ce îngrăşămintele organice lichide şi îngrăşămintele minerale pe teren arabil la culturi de toamnă şi alte culturi nu pot fi aplicate în perioada 1 noiembrie – 1 martie, iar la păşuni în intervalul 1 octombrie – 15 martie.
Fermierii trebuie să urmeze un plan de fertilizare, fie cu respectarea standardelor maxime de azot – în cazul exploatațiilor mici, fie în baza unui studiu agrochimic – în cazul exploatațiilor cu sistem irigat/agricultură intensivă/producții mari. S-a eliminat obligația generală de-a întocmi/respecta un plan de fertilizare doar în baza studiului agrochimic, lăsând posibilitatea respectării limitei maxime de azot stabilite deja în Codul de bune practici agricole – la aplicarea a 130 kg s.a./ha de azot.
În scopul protecţiei tuturor resurselor de apă împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole, conform Codului de bune practici agricole, fermierii trebuie să dispună de capacităţi de depozitare a gunoiului de grajd, fără defecte structurale, a căror mărime trebuie să depăşească necesarul de stocare a gunoiului de grajd, ţinând seama de perioada cea mai lungă de interdicţie pentru aplicarea îngrăşămintelor organice pe terenul agricol. Depozitarea gunoiului de grajd se poate face în depozite permanente (sistem individual şi/sau comunal) sau depozite temporare în câmp, pe terenul pe care va fi împrăştiat, să respecte perioada de interdicţie pentru aplicarea gunoiului de grajd pe terenul agricol, prevăzută în tabelul 7.6 din Codul de bune practici agricole, cu specificarea „îngrăşăminte organice”, să nu depăşească cantitatea de 170 kg azot s.a./ha provenită din aplicarea îngrăşămintelor organice pe terenul agricol în decursul unui an.
În acest scop trebuie să urmeze un plan de fertilizare, cu respectarea standardelor privind cantităţile maxime de îngrăşăminte cu azot care pot fi aplicate pe terenul agricol, prevăzute în tabelele 7.4 şi 7.5 din Codul de bune practici agricole, şi să asigure o distribuire uniformă a îngrăşămintelor pe terenul agricol. În cazul exploataţiilor care practică agricultura în sistem irigat sau în care producţia planificată necesită cantităţi mai mari de azot decât cele prevăzute de standardele privind cantităţile maxime de îngrăşăminte cu azot care pot fi aplicate pe terenul agricol, să urmeze un plan de fertilizare întocmit pe baza studiului agrochimic, după modelul prevăzut în anexa 10 la Codul de bune practici agricole etc. APIA are dreptul de a-i verifica și sancționa pe fermierii care aplică gunoi de grajd.
Citiți principiile noastre de moderare aici!