Experţii români şi cei maghiari au avut ieri la sediul ABA o întâlnire de lucru având ca scop armonizarea unor propuneri de proiecte comune în vederea pregătirii aplicaţiilor de finanţare pentru Programul de Cooperare Transfrontalieră –INTERREG VA Romania – Ungaria (2014-2020).
Astfel, ABA Crişuri în parteneriat cu Direcţiile de Apă Kövízig Gyula şi Tivízig Debrecen din Ungaria propun cinci proiecte de reabilitare, dotare şi modernizare menite să crească gradul de siguranţă la ape mari pe zona de interes româno-maghiară.
„Pentru partea română, proiectele propun următoarele lucrări şi dotări: reabilitarea stăvilarului şi echipamentelor hidromecanice de la Tulca; reconstruirea unui canton la Vărşand; lucrări de reabilitare şi modernizare la acumulările Viţeilor, Popii şi Steluţa aflate în bazinul hidrografic Barcău; reabilitarea digului de pe cursul râului Barcău aval de drumul E671 (Oradea-Satu Mare) până la frontiera româno-maghiară şi achiziţionarea de mijloace de intervenţie pentru ape mari cum ar fi, bărci, motopompe sau echipamante de prelucrare şi transmitere automată a datelor”, a precizat Pásztor Sándor, director tehnic ABA Crişuri.
Proiecte
Propunerile de proiecte care conţin lucrări de infrastructură au fost cuprinse şi în Planul de Management al Riscului la Inundaţii aferent bazinelor hidrografice de pe teritoriul român şi maghiar şi sunt în concordanţă cu prevederile Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare privind colaborarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a apelor de frontieră şi regulamentelor aflate în rigoare.
„În perioada imediat următoare, cele cinci propuneri de proiecte vor fi înaintate către autorităţile centrale în vederea analizării şi obţinerii finanţării dorite.
Detaliile tehnice şi financiare ale proiectelor nu sunt definitive, ele vor putea fi finalizate după publicarea modelului aplicaţiei de finanţare din cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră –INTERREG VA În total proiectele însumează aproximativ 4,5 mil de euro”, a precizat Dorel Dume, directorul ABA Crişuri.
Delegaţia română a întrunit directori şi experţi din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, din cadrul Institutului Naţional de Hidrologie şi din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!