Cartea „Noi nu mergem la război”, este un volum care reprezintă un întârziat debut editorial, ca o nostalgică întoarcere la prima iubire. O carte ce cuprinde 12 povestiri polițiste scrise cu tâlc, ironie, satiră și umor de Ioan V. Moldovan, primită foarte bine de criticii de specialitate. Chiar titlul cărții „Noi nu mergem la război”, un citat preluat de autor din cartea lui Jaroslav Hasek, „Soldatul Svejk”, îl duce pe cititor cu gândul la o proză împletită cu haz, umor, ironie și povestiri polițiste.
Despre toate acestea a mărturisit chiar autorul la lansarea cărții, care a avut loc, tot cu tâlc, joi la Inspectoratul Județean de Poliție Bihor. „În primul rând am scris această carte pentru mine. Având în vedere că mi-am trâit copilăria și tinerețea într-o perioadă grea, cea a comunismului, am fost nevoit să fac compromisuri, de care nu sunt mândru, însă nu am făcut rău cu bună știință. Așa erau atunci vremurile. După pensionare am stat, am reflectat și am hotărât ca prin scrierea acestei cărți să divorțez de trecut …”, a declarat Ioan V. Moldovan.
Lansarea cărții a avut parte și de o scurtă parte de critică literară susținută de prof. univ. Ioan Derșidan, care a spus că „această carte se poate citi, chiar începând cu dedicațiile. O carte scrisă cu un umor aparte. Cei care vor citi cartea își vor da seama pe parcurs că cele 12 povestiri împărțite în două părți are o notă optimistă de umor asupra vieții. Narațiunea povestirilor se axează pe trei puncte, care formează un triunghi din trei personaje. Cazurile expuse nu sunt vopsite doar în două culori, alb și negru, ele sunt chiar foarte colorate aș putea spune, asta și datorită personajelor secundare…”.
Procurorul scriitor
„Prozatorul are o scriitură remarcabilă. Scrie economicos, limpede, fără excese. … Paginile se citesc ușor, dar în același timp cu maximă eficiență, demonstrând o maturitate și o stăpânire a instrumentelor de scriitură remarcabilă. … un plonjon surprinzător de plăcut într-un univers pe care l-ai fi intuit deprimat, dar îl descoperi exploziv și captivant. … Lucid și ludic, universul propus de autor îți permite să mai descoperi încă un unghi din care poți privi lumea românească de dinainte de 1989”, a precizat criticul literar clujan, Victor Cubleșan. La lansarea cărții, au ținut să fie prezenți foști colegi, procurori, avocați, polițiști, care la final au stat la sesiunea de autografe, așa cum șade bine unui scriitor, înconjurast de proprii cititori.
Ioan V. Moldovan s-a născut în 1948, în comuna Chiuza, județul Bistrița-Năsăud, a urmat studii juridice, iar în anii 80 a cochetat pentru prima oară cu scrisul, publicând în „Luceafărul”, suplimentul literar al ziarului Scânteia Tineretului, Tribuna. După 1990 renunță la literatură și pentru o scurtă perioadă intră în politică pentru o scurtă perioadă, pe vremea guvernului Stolojan, fiind chiar ministru. După care se dedică în exclusivitate carierei de magistrat și ajunge să se pensioneze din funcția de procuror șef al DNA Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!