Decizia a fost luată de către Prefectura Bihor în urma cozilor și cerurilor frecvente de la ghișeele Serviciul Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule. Într-o conferință de presă susținută miercuri, prefectul de Bihor, Marcel Dragoș, alături de noul șef al serviciului, inspectorul Cosmin Vasile Butnariu, au prezentat noile reguli care vor fi aplicate, cel mai probabil, în următoarele zile.
Trași la răspundere pentru înregistrările fictive
Pe lângă programările care vor fi făcute exclusiv online, cei doi au menționat și că persoanele care își vor face programări fictive, vor fi trași la răspundere.
„În înregistrările online pe care noi le vedem am descoperit, în zile diferite, anumite înregistrări fictive. Adică, mai mulți cetățeni s-au înregistrat cu serii de șasiu fictive“, a declarat prefectul. Conform acestuia, la un anumit ghișeu, din 77 de programări, 55 au fost fictive, și doar 22 au fost înregistrări reale.
„Dacă excludem aceste înregistrări fictive, acea diferență se poate regăsi în înregistrări normal, astfel încât, într-o lună și jumătate să intrăm într-un flux cât mai normal“, a adăugat Dragoș.
Cele mai multe programări le au samsarii de mașini second hand, birourile de copiat acte sau firmele de transport. Problemele intervin atunci când, samsarii de mașini și birourile de copiat acte, rezervă mai multe locuri, în speranța că proprietarii mașinilor care nu vor să piardă timp stând la cozi, apelează la serviciile lor.
În această situație, pe lângă faptul că serviciul Înmatriculări se confruntă cu deficit de personal, nici cei aflați la ghișee nu vor lucra eficient.
„În mod normal, șase lucrători pot efectua în medie 70 de operațiuni/persoană, reprezentând un total de 420 de operațiuni pe zi. Real, același număr de lucrători efectuează, în unele zile, doar 290-350 de operațiuni zilnice“, a declarat inspectorul de Poliție Cosmin Vasile Butnariu.
Astfel, în scopul prevenirii și descurajării unor astfel de situații, adresele de email de pe care au fost făcute înregistrările fictive au fost restricționate pentru efectuarea de programări online pe site-ul instituției.
„Ca o măsură viitoare, persoana care va face aceste programări fictive va continua cu această practică, vom proceda la sesizarea organelor abilitate în vederea efectuării de verificări potrivit Codului Penal“, mai spune Butnariu.
Mai puțin eficienți
Timpul de așteptare pentru persoanele care se programează online a crescut constant în ultimele luni, ajungând ca aceasta să poată fi făcută abia peste două săptămâni. Totuși, problemele nu le creează doar cetățenii care se prezintă la ghișee, ci și personalul, lucru confirmat chiar de către prefectul Dragoș.
„O parte din colegii de acolo își fac treaba, iar o parte nu sunt atât de eficienți. Acest lucru trebuie să dispară, astfel încât, în urma acestor programări online, munca va fi distribuită cât mai egal către fiecare lucrător. Ar trebui să se schimbe un pic atitudinea și modul în care aceștia discută cu cetățenii care vin. Sunt funcționari publici și trebuie să aibă o anumită atitudine față de cetățean. Nu toți din colegii de acolo cunosc această regulă. Vom lucra și la schimbarea modului de abordare în ceea ce privește comportamentul colegilor noștri“, a adăugat Marcel Dragoș.
Astfel, în următoarea perioada, angajații Serviciului de Înmatriculări vor fi instruiți.
„Vom proceda la instruirea acestora pe bază de semnătură, sub incidența Legii privind Statutul polițistului, iar în situația în care se constată de către oricine o neregulă, îi rog pe această cale să depună o sesizare în scris fie la mine, fie la organele abilitate“, adaugă inspectorul Butnariu.
„Nu este egalitate“
La conferință au participat și câțiva operatori economici care și-au arătat nemulțumirea cu privire la programările online. Aceștia sunt de părere că ar trebui să existe în continuare ghișeele la care te poți adresa fără a avea o programare.
„Noi nu avem 8-10 ghișee cu program până seara, cum există în alte județe. Dacă s-ar face patru ghișee fără programări, în două săptămâni, cozile s-ar termina“, a declarat una dintre persoanele prezente, adăugând că, firmelor cu mai multe mașini, ori celor care vând mașini, le va fi îngreunată treaba.
“Ca să fie o șansă egală pentru toată lumea ar trebui să mai putem veni fără programare, pentru că nu toată lumea se poate ține de programare. Cetățeanul vine când poate și când are nevoie“, mai spune aceasta. În replică, prefectul de Bihor spus că „este foarte simplu să îți faci o programare și să te prezinți la data respectivă pentru a rezolva problema“.
„Nu înțeleg de ce trebuie să găsim anumite lucruri și să sărim peste altele, în așa fel încât lucrurile să nu funcționeze. În cazul în care vom lăsa deschise ghișee fără programări online, vom avea aceeași situație. Noi vom încerca să avem un număr constant de cinci ghișee și, în măsura posibilităților, să le extindem la șase sau șapte. Dacă și dumneavoastră și noi am respecta regulile și bunul simț nu am mai avea aceste conflicte“, a spus Dragoș.
Trimite articolul
XVoi va culcati pe o ureche si implementati ce va vine in cap dimineata?
Cum sa obtii numere rosii pt dealeri peste 2-3 saptamani?
Pai daca ai parc auto si iti vin 10 clienti ce vor sa iti cumpere masina si au nevoie de numere ,cine are impresia ca o sa ramana clientul 2 saptamani in splendidul Oradea ca sa obtina numere? Prefectul sa faca un birou special pt dealeri,nu sa puna bete in roate nișei de vanzari auto . Sa-si vada de atributiile lui fiindca sunt destule lacune in sistemul pe care il va conduce .
Un lucru e cert. Serviciul inmatriculari auto Bihor e corupt. Tot samsarii vor fi cei ce au întâietate. Pe o programare vor face mai multe dosare, ca doar, no, isi dau partea….execrabil ce se intampla acolo….
am depus sesizare/notificare prin care am rugat sa mi inmatriculeze o masina luata la licitatie, care avea un secestru instituit iar dl Toma mi a dat cu FLIT. Motiv pt care am dat in judecat Institutia Prefectului am castigat, m am reintors tot la toma cu sentinta si cu stupoare ma trimite la rutiera sa mi radieze sechestrul cu toate ca in sentinta scrie clar Admite cererea de chemare în judecată, formulată de reclamanta SC D SRL în contradictoriu cu pârâta INSTITUTIA PREFECTULUI JUD. BIHOR – SERVICIUL PUBLIC COMUNITAR REGIM PERMISE DE CONDUCERE, INMATRICULARI AUTOVEHICULE. Dispune obligarea paratei să înmatriculeze pe numele reclamantei autoturismul marca .
va rog dl Dragos sa analizati si dosarele care vizeaza masinile sechestrate, unde cetatenii sunt pasati pe la institutiile care l au instituit cu toate ca atat Cod proc civ, cod proc fisc si legea insolventei regelementeaza ca bunurile vandute prin executare silita sunt libere de orice sarcini,
-
PNL si tragi apa