În cursul anului 2011 se organizează patru sesiuni de depunere a dosarelor de finanţare pentru Masura 221 şi anume: 1-28 februarie, 2-31 mai, 1-30 septembrie şi 2-30 decembrie. Pentru fiecare sesiune se alocă câte 50 de milioane de euro. Implementarea măsurii are ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de mediu în spaţiul rural prin folosirea şi gospodărirea durabilă a terenurilor agricole prin impadurire. Obiectivul specific al finanţării nerambursabile este creşterea suprafeţei de pădure cu rol de protecţie precum şi de asigurare a funcţiilor recreative, pe baza rolului multifuncţional al acesteia.
Cu ajutorul măsurii se pot împăduri toate terenurile agricole, cu exepţia pajiştilor permanente neafectate de procese de degradare a solului. „Solicitanţii fondurilor nerambulsabile pot fi persoanele fizice, inclusiv persoane fizice autorizate, persoane juridice, grupurile sau asociaţiile de persoane fizice sau juridice, precum şi autorităţile publice locale deţinătoare de teren agricol”, Dacian Iova, reprezentantul ITRSV Oradea.
Condiţii
Pentru a beneficia de acest sprijin solicitanţii trebuie să facă dovada deţinerii terenului agricol eligibil prin împădurire de minim 0,5 ha.
Aceasta trebuie să fi fost declarat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) în ultimii doi ani calendaristici şi să fi respectat Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu, să întocmească cu persoanele autorizate un proiect de împădurire şi dosarul de finanţare să conţină toate celelalte documente necesare întocmirii cererii de finanţare.
Acest dosar se va depune în perioada alocată sesiunii de depunere, la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP).
Cheltuielile cu întocmirea proiectului tehnic se suportă din sprijinul acordat prin măsură şi nu poate depăşi 10% din valoarea eligibilă a proiectului.
Autorităţile publice locale primesc sprijin doar pentru lucrările de înfiinţare a plantaţiei şi pentru cheltuielile aferente întocmirii proiectului de împădurire.
Beneficiarul va putea depune cererea de plată la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) doar în perioada 1 martie – 15 mai a anului dar nu mai târziu de 2 ani de la semnarea contractului de finanţare.
Pentru mai multe informaţii cei interesaţi pot afla la ITRSV Oradea şi OJPDRP Bihor.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!