Încă două focare de Pestă Porcină Africană (PPA) au fost confirmate în baza buletinulor de analiză emise de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană (PPA). Astfel, un focar de PPA a fost confirmat la porcii domestici din localitatea Șilindru, și unul la porcii mistreți în fondul de vânătoare nr. 12 Fagu din localitatea Balc.
Numărul total al focarelor de PPA declarate în județul Bihor este de 48 la porci domestici din gospodării ale populației și două cazuri la porcii mistreți din fonduri de vânătoare.
„Pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificați și ecarisați toți porcii domestici bolnavi și cei care au fost în contact cu aceștia, respectiv toate carcasele de porc mistreț care au fost vânate concomitent cu mistreții bolnavi, și au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și de la cele sacrificate”, spune Remus Moţoc, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor.
Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor și zonelor de vânătoare afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localitățile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.
Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată și completată prin HG 484/2018.
„DSVSA Bihor solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, transmite şeful DSVSA Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!