Luni seara, 26 iunie, un tractorist a fost surprins în timp ce deversa pe domeniul public (în spatele cartierului Tineretului), în Sântandrei, dejecţiile unei fose septice vidanjate pe strada Făcliei.
„E interesant că tractoristul spune că dl. primar Mărcuş i-a dat voie să deverseze în acel loc. Am chemat Poliţia Locală, care a venit prompt la faţa locului, iar mâine (marţi – n.r.) voi depune sesizări în scris către Garda de Mediu Bihor şi Departamentul de Mediu al Primăriei Sântandrei”, ne-a transmis Ciprian Fechetea, cel care a făcut filmarea împreună cu Traian Cosor.
Primarul, Ioan Mărcuş, neagă aceste acuzaţii. „Aş fi nebun ca eu să-i dau asemenea acord. Nu-s tâmpit să fac acest lucru, după ce în zona respectivă am făcut locuri pentru case şi poate facem şi locuinţe ANL. Persoana respectivă a spus aşa ceva doar ca să scape. A mai fost avertizat pentru astfel de lucrări şi i s-a interzis acest lucru. La ora 8:00 am fost la el cu Poliţia Locală şi a fost sancţionat”, a declarat Ioan Mărcuş.
Locuitorii din Sântandrei, şi chiar cei din Oradea, sunt terorizaţi periodic de mirosurile care vin de la fermele din zonă. Ei sunt mereu în alertă, încercând să depisteze de unde provin acestea. Ba de la Căminul Felix, ba de la ferma de porci. Iar acum se adaugă şi mirosurile vidanjate de la fosele septice. „Sunt curioasă cum vor evolua lucrurile! Oricum, ce se întâmplă e inadmisibil. La 30 de grade afară, stăm cu geamurile închise”, se revoltă Mihaela Suciu, din Sântandrei.
Şi comentariile la filmarea postată pe facebook au început să curgă. Unii motivează cele ce s-au întâmplat prin preţul mic cerut de cel care a deversat dejecţiile pe domeniul public, de 40 de lei, faţă de 150 de lei, cât costă la concurenţă.
Dezinsecţie cu vidanja
Paradoxal, dar luni, 26 iunie, locuitorii din Sântandrei au fost anunţaţi cu toba să-şi închidă geamurile în zilele de 26 şi 27 iunie. Pe raza comunelor Sântandrei şi Palota urma să se execute deratizarea spaţiilor verzi. Unii au considerat – mai de haz, mai de necaz – că li s-a sugerat închiderea geamurilor pentru a nu simţi mirosurile pestilenţiale.
Ciprian Fechetea spune că aceste mirosuri se simt, de obicei, seara. „Cei care produc aceste mirosuri ştiu cum să facă. Sunt instruiţi. Niciodată nu miroase ziua, pentru că aceştia deversează seara şi noaptea. Degeaba sunăm atunci la Garda de Mediu, că nu găsim pe nimeni”, subliniază Ciprian Fechetea. JB-D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!