Exodul funcționarilor publici din primăriile orașelor spre comunele din jur este deja de notorietate. Mai mult, în Bihor, cei din Primăria Oradea se plâng, chiar, că salarizarea în comunele din zona metropolitană ar fi chiar mai generoasă decât ce se practică în municipiu. Situația datează încă de pe vremea lui Ilie Bolojan, care și-a făcut imagine pe cumpătare, inclusiv în această privință.
[eadvert]
De la nivel central, în an preelectoral, se dă un semnal către primari că pot băga mâna ceva mai adânc în bugete, pentru a retribui sau fideliza angajații.
Un act normativ care modifică şi completează Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în sensul acordării posibilităţii autorităţilor administraţiei publice locale din mediul rural de a cuprinde în bugetul local sume destinate decontării cheltuielilor cu efectuarea navetei funcţionarilor publici şi personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului.
„Pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie” din aparatul de specialitate al primarilor comunelor şi al instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, înfiinţate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea consiliilor locale din comune, posibilitatea decontării contravalorii cheltuielilor de transport între localitatea de domiciliu/reşedinţă şi localitatea unde se află locul de muncă al acestora se stabileşte prin hotărâre a consiliului local”, prevede actul normativ.
Stabilirea contravalorii cheltuielilor de transport se va realiza de către ordonatorul de credite, cu încadrarea în cheltuielile de personal prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat.
Modalitatea de decontare a cheltuielilor de transport se va stabili prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Legea urmează să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.
Citiți principiile noastre de moderare aici!