S-a încheiat o nouă ediţie a Taberei Naționale Vărășoaia 2023, care a debutat sâmbătă, 8 iulie, şi s.a încheiat weekend-ul trecut. La explorări au participat mai multe echipe de la diferite cluburi de speologie din ţară: C.S. Politehnica Cluj-Napoca, C.S. Speo Cristal Oradea, C.S. Silex Brașov, C.S. Avenul Brașov, C.S. Montana Baia Mare şi o echipă ARES (Asociaţia Română de Educaţie Speologică).
În tabăra naţională s-a lucrat în zona Sălii Paul Matoș (-260 m / -360 m) și în zona Bivuacului „Unu’ Jumate” (bivuacul intermediar de pe Râul lui Iancu, la cota -400 m / -500 m), atât aval, spre Sala Francezilor cât și amonte.
[eadvert]
FOTO: Foto: Alex Pologea, Geza Zacharias, Răzvan Dumbravă
În zona Sălii Paul Matoș a rămas echipa formată din: Răzvan Dumbravă, Daniel Gal, George Modog (Cristal Oradea), Iulia Trăilă (Silex Brașov), Roxana Pașcan (Montana Baia Mare până luni), de sâmbătă până miercuri. S-au făcut câteva ture de recunoaștere, după care Daniel şi cu Iulia au cățărat circa 20 m deasupra unei scurgeri frumoase din marginea sălii, descoperind o galerie nouă, cu o sală şi cu un lac de 20 m, care continuă. Răzvan și George au recartat Sala Paul Matoș și au fost lăsate vize fixe, pentru a exista o cartare precisă și un model 3D, pentru o imagine mai bună a acestei zone din peșteră.
În zona Bivuacului Intermediar (-400 m / -500 m) s-a stat de sâmbătă până vineri. Sâmbătă au intrat Matei Cristian (Politehnica Cluj), Alex Cruceru (Politehnica Cluj), Geza Zakarias (Avenul Brașov), Alex Pologea (Silex Brașov), Pandi Tomi și Claudiu Grad (Montana BM).
Ovidiu Pop și Radu Pop (Politehnica Cluj) au intrat sâmbătă până în zona Sălii Paul Matoș iar duminică au plecat către Bivuacul Intermediar. Radu Pușcaș (ARES) și Marek Csukas (Politehnica Cluj) au intrat luni și au mers direct către Bivuacul 1 1/2. În cursul zilei de luni, Pandi Tomi, Claudiu Grad și Roxana Pașcan (Montana Baia Mare) au ieșit.
În zona Bivuacului Intermediar echipele au explorat mai multe zone (în total aproximativ 300 m), s-au cartat în jur de 370 m și s-a cățărat în câteva puncte care erau cu semn de întrebare. S-a lucrat inclusiv după sifon („Poarta Vânturilor”) unde s-a coborât un puț de aproximativ 50 m.
În concluzie, tabăra a fost una cu rezultate bune, spun organizatorii, închizându-se mai multe puncte neclare în zona activului (Râul lui Iancu) și spre Sala Francezilor.
În plus, cu speranțe în continuare, s-au făcut două ture de lucru și în peștera Padiș, (Dan Pitic, Alice Nemeș, Mark Herman / Ionuț Haș, Erich Vodă – Cristal Oradea) continuându-se lucrul în două puncte de interes.
Sâmbătă seara, în zona Centrului de Vizitare al Parcului Natural Apuseni din Șesul Padiș au avut loc câteva discuții despre tabără, cu propuneri și planuri, și s-au vizionat filmulețe și poze cu zonele în care s-au făcut explorări.
Tabăra a fost organizată de Clubul de Speologie Cristal Oradea şi Clubul de Speologie Politehnica Cluj-Napoca, cu sprijinul Administrației Parcului Natural Apuseni, Alpin Expe Mountain Shop, speologie.org şi Federaţia Română de Speologie şi în colaborare cu Salvamont Savaspeo Bihor şi Salvamont-Salvaspeo Cluj.
Sistemul Vărășoaia, în prezent cu o lungime totală a galeriilor de aproximativ 28 de kilometri, este considerat ca având cel mai mare potențial de dezvoltare din ţară în acest moment. Avenul V5 (Avenul din fața Muncelului) a fost descoperit în anul 1986 de speologul Paul Damm, de la Clubul Z Oradea și explorat de-a lungul anilor de speologi de la Politehnica Cluj-Napoca, cluburile orădene Z, Cristal și alte cluburi din țară. Avenul V5, cu denivelare – 653 metri, este al doilea din țară, după Avenul de sub Vârful Grind, care deține din 2019 recordul de adâncime cu -769.
Citiți principiile noastre de moderare aici!