Creșterea subvenției pe suprafață la 266 euro/ha, ajutor de minimis pentru toate legumele prin decontarea a 10% din factura de vânzare, relansarea sectorului de creștere a porcului grav afectat de pesta porcină africană, sunt doar câteva din măsurile promise de noul guvern.
Elocventă este situația în care se află sectorul creșterii porcului din România, pe fondul evoluției epizootiei pestei porcine africane în cursul anului 2018, când statul român a fost nevoit să sacrifice aproximativ 400.000 capete de porci. În România, se consumă aproape 800.000 tone de carne de porc și nu se produc intern decât 330.000 tone, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.
Aceasta înseamnă că cerealele cu care ar trebui hrănite animalele sunt exportate odată cu subvenția de la Uniunea Europeană. De asemenea, se exportă aproape toată producția de soia, importându-se 700.000 tone de șroturi de soia necesare hranei animalelor, din America de Sud.
Promisiuni
În programul de guvernare se regăsește dezvoltarea clasei de mijloc în agricultura românească care, spun noii guvernanți, se poate face prin susținerea fermelor de familie mixte, cu o suprafață rentabilă din punct de vedere economic.
În ceea ce privește prioritățile în relația cu Uniunea Europeană, un obiectiv important al negocierilor ce vor fi derulate de către PNL va fi eliminarea decalajului dintre subvențiile fermierilor români și fermierii din alte state și/sau stabilirea de măsuri compensatorii – în România, în anul 2019 subvenția medie este de 195 euro/ha, iar media la nivelul Uniunii Europene este de 266 euro/ha.
Se dorește și modificarea Programului de creștere a tomatelor în spații protejate, cu o schemă de minimis prin care va fi subvenționată 10% din valoarea facturii tuturor legumelor livrate spre comercializare.
Elaborarea unui plan strategic național în vederea relansării sectorului de creștere a porcului în România, concomitent cu măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane, este a altă măsură aflată care se vrea adoptată.
Punerea în practică a legii 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare prin transpunerea Directivei Parlamentului European și a Consiliului din 17.04.2019 privind practicile neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, în scopul încurajării consumului de produse românești în Români.
Demararea procesului pentru implementarea legii privind Camerele Agricole în vederea întăririi rolului activ al asociațiilor de fermieri, pregătirea cu celeritate a Programului Național Strategic al României, fundamentat pe nevoile reale ale agriculturii și satului românesc, reieșite dintr-o consultare reală cu fermierii și reprezentanții acestora, care să cuprindă măsuri speciale pentru procesarea materiilor prime în agricultura românească și încurajarea zootehniei se regăsesc în noul program de guvernare.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale își asumă ca prioritate zero elaborarea Programului Național Strategic prin care fermierii și satul românesc să beneficieze de o finanțare de peste 20 mld. euro în următorul exercițiu financiar 2021- 2027. Programul Național Strategic se va concentra pe crearea unor programe de sprijin în vederea stimulării organizării producătorilor agricoli și creșterii calității produselor.
Trimite articolul
XÎn România se consumă 800 000 de tone carne de porc, se produc doar 330 000 de tone, dar s-au sacrificat…400 000 de porci. Deci, trebuie să se importe carne.
Vai mama noastră de români, neam de slugă !
Bravo Motanulverde ai dreptate.Dar de ce se poate in Ungaria sa exporte carne si au recunoscut si ei ca au pesta porcina.La noi s-a ajuns in situatia asta pt ca autoritatile nu au luat nici o masura,sau au luat au omorât porci oamenilor si mistreti se plimba prin tara mor la marginea paduriilor si drumurilor.Asta a fost dedicatie pt baietii destepti pt a se importa carne,apoi Daea către cu oaia spune ca nu se pot crestemai mult de 5 capete in gospodărie.Stiu cetatean care cu greu a vândut anul trecut porcii si inca nu pe toti,ultimii dati la pret de bataie de joc.PE POLITICIENI NU II INTERESEAZA DE AGRICULTURA ROMANEASCA,DE FERMIERUL ROMAN SA PRODUCA O MANCARE SĂNĂTOASĂ CI SĂ IA COMISIONUL DE LA CEI CARE IMPORTA ,PARDON SPAGA.!!!ASA CA ATENTIE LA VOT!!!