Plasma recoltată de la persoanele care au trecut prin boală și s-au vindecat este administrată pacienților cu SARS-Cov2 aflați în stare critică.
[eadvert]
Ordinul aprobat de Nelu Tătaru vine în completarea celui deja existent și face precizări vizavi de colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de Covid-19.
Au fost modificate cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19, precum și lista documentelor solicitate. Printre altele, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte două teste RT-PCT negative.
Cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19, conform Ministerului Sănătății, vor fi următoarele:
– semnarea consimțământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
-prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.
-încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;
-intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.
„Modificările urmăresc creșterea numărului persoanelor vindecate COVID-19 care pot să doneze sânge/plasmă, precum și a numărului pacienților critici din ATI care pot să primească plasmă”, transmite Ministerul Sănătății.
În România, până în prezent au fost înregistrați peste 490 donatori, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale 463 de unități de plasmă de la donatori vindecați de Covid 19.
Trimite articolul
XSă cânți în corul martorilor lui Covid.
Da certificatul de virginitate nu trebuie prezentat? Pentru bolnavii in stare grava diferenta dintre viata si moarte se masoara in ore sau minute in timp ce imbecilul de Tataru ii plimba pe donatori de la o institutie birocratica la alta, pana renunta. Toate aceste adeverinte pe care trebuie sa le iei de la diferite spitale si sa le duci inapoi la alte spitale nu pot fi scoase din evidentele Ministerului Sanatatii? Trebuie omul sa se duca in cinci locuri si sa depuna actele in al saselea? Pentru transplant, imediat se fac actele nu ca doar intra cascavalul in buzunarul doctorilor, pentru Covid – hai pas, avem alta treaba.
-
Nu speria lumea degeaba. Nici asa nu prea se inghesuie la donarea de plasma. Nu trebuie sa te plimbi pe nicaieri. Trebuie doar sa-ti iei cu tine scrisoarea medicala pe care o primesti oricum la externare, dupa ce ai fost declarat vindecat de Covid (pt. ca, normal, trebuie sa fi fost bolnav pt. a avea anticorpii njecesari). Restul documentelor se completeaza rapid la centrul de donare, la fel ca pt. orice donare de sange. Daca ai fi donat vreodata ai fi stiut asta. Dar e comod sa stai pe margine si sa-ti dai cu presupusul…