După pierderile provocate la animalele din speciile de rumegătoare în ultimii doi ani de boala limbii albastre, alte două boli grave au ajuns la graniţele ţării. Astfel în statele din sudul și sud estul Europei evoluează focare de Dermatoză nodulară bovine, iar din nord și nord est se apropie Pesta porcină africană.
Dermatoza nodulară contagioasă (Lumpy Skin Disease) este o boală virală specifică bovinelor şi bivoliţelor, cu un impact important asupra efectivelor de bovine, caracterizată prin evoluţie rapidă şi pierderi severe în efectivele infectate. În mod obişnuit, virusul este transmis în mod mecanic, prin vectori (ţânţari, muşte şi căpuşe), dar poate fi transmis şi prin contactul direct cu animalele infectate prin leziuni ale pielii, salivă, scurgeri nazale, lapte sau material seminal, sau chiar indirect, cu apa şi furajele contaminate. Un rol important îl are vehicularea vectorilor din teritoriile infectate spre cele indemne de către vânt, prin introducerea vectorilor odată cu transporturile de animale, prin introducerile ilegale de animale infectate, prin personalul care a lucrat în ferme infectate şi care a avut contact cu animale bolnave, prin furaje contaminate etc.
Boala se manifestă prin febră şi prin apariţia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nări, cap, gât, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape şi la nivelul mucoaselor nazală şi bucală. Aceşi noduli pot exprima scurgeri de lichid şi pot avea un centru ulcerat. Uneori, animalele afectate pot muri. Boala cauzează pierderi economice importante datorită restricţiilor care trebuie impuse mişcării şi comerţului cu animale vii sau cu produsele provenite de la acestea. Pentru a proteja bovinele din exploataţii de această boală, DSVSA recomandă respectarea unor măsuri de biosecuritate. Printre acestea se numără: mişcarea animalelor între ferme şi în interiorul fermei şi, în particular, introducerea de animale noi cu status epidemiologi cunoscut, să se evite schimburile de autovehicule, maşini, echipament, furaje şi aşternut între ferme, mişcarea oamenilor, în special a muncitorilor, în interiorul fermei şi între ferme etc.
Pesta porcina africană (PPA) este o boala hemoragică înalt contagioasă a porcilor, care produce o gamă largă de semne clinice şi leziuni care se aseamănă cu cele ale pestei porcine clasice, ducând în mod invariabil la moartea sau uciderea animalelor afectate sau suspecte de boală. Ca forme de manifestare a bolii se pot întâlni febră ridicată (până la 42 ° C) cu pierderea poftei de mâncare, tulburări respiratorii, vomă, sângerare nazală sau din rect, şi uneori diaree urmată de moarte în 7-10 zile.
Pentru a proteja porcii din exploataţii de această boală, DSVSA recomandă să nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică. Creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici. Nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie etc.
„Având în vedere gravitatea celor două boli DSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, și solicită ca orice suspiciune de boală să fie anunţată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar sau la DSVSA judeţeană”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
Pentru orice sesizări vă puteți adresa telefonic la numerele de telefon: 0259 – 431608 și 0259 – 266141 sau email: office-bihor@ansvsa.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!