„Scopul principal al acestor acțiuni este cel de a informa și sensibiliza tinerii, cu privire la riscurile și consecințele grave ale consumului de droguri. Prin intermediul unor activități interactive și educative, polițiștii de la prevenire, alături de partenerii de program, și-au propus să ofere tinerilor informații corecte și relevante, să contribuie la dezvoltarea unor abilități de viață sănătoase și să promoveze alternative pozitive la consumul de substanțe psihoactive.
Printre activitățile organizate de polițiștii de la prevenire, alături de partenerii de program, s-au numărat întâlniri educative cu elevii și studenții din județul Bihor, atât în cadrul unităților de învățământ, cât și în afara acestora, în mijlocul comunității. În cadrul acestor întâlniri, trei persoane private de libertate, din cadrul Penitenciarului Oradea, au împărtășit din experiențele lor personale legate de consumul de droguri, oferind astfel o perspectivă autentică și emoționantă asupra consecințelor acestui fenomen”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, comisar șef, Alina Fărcuța.
Au fost organizate sesiuni de informare și pentru tinerii din centrele DGASPC, activități de prevenire în taberele de vară pentru copii din Bihor. Au mai fost desfășurate acțiuni în cadrul festivalului Waves, dar și cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, de 1 iunie.
Participanții au putut folosi și ochelarii speciali care simulează efectele consumului de droguri. Acesta permite celor care utilizează ochelarii să experimenteze, în mod controlat și sigur, efecturile drogurilor.
„Prin intermediul utilizării acestui tip de ochelari pot fi abordate numeroase deteriorări posibile ale stării fizice, cum ar fi limitări fizice produse de intoxicarea cu droguri, reducerea vigilenţei şi a posibilităţii de reacţie, înrăutăţirea coordonării mişcărilor corpului, concomitent cu întârzierea reacţiei, interacţiunea medicamentelor combinate cu alcool sau droguri şi reacţiile care decurg de aici.
De asemenea, dezorientarea în spațiu, modificarea culorilor, vizibilitatea limitată, vederea dublă, aprecierea greşită a distanţelor (aproape-departe), confuzia, nesiguranța puternică și senzația de pierdere a controlului sunt doar câteva dintre experiențele pe care le pot încerca persoanele care încearcă ochelarii care simulează efectele consumului de droguri”, a mai precizat sursa menționată anterior.
Polițiștii bihoreni organizat și o serie de jocuri și concursuri preventive, cu scopul de a atrage atenția asupra riscurilor consumului de droguri și să promoveze un stil de viață sănătos.
Polițiștii de la prevenire, alături de partenerii lor, vor continua activitățile pentru prevenirea consumului de droguri pe parcursul întregului sezon estival.
Citiți principiile noastre de moderare aici!