Deși în HG (n.red – Hotărâre de Guvern) este stipulat faptul că necesitatea nodului rutier care se întinde pe o suprafață de 3,6 kilometri, din localitatea Spinuș a fost evidențiată încă 2016 într-un studiu de prefezabilitate, acesta nu a fost inclus în documentația licitațiilor organizate de CNAIR în 2022.
„Necesitatea amenajării acestui nod rutier a fost relevată și în cadrul Studiului de prefezabilitate realizat anul 2016 prin care s-a analizat amplasarea și realizarea de noi noduri rutiere pe autostrăzile existente”, se arată în HG.
Investiție de peste 100 milioane de lei
În aceeași Hotărâre, este prevăzut și faptul că „nodul rutier propus pentru accesul la viitorul traseu al autostrăzii A3, se va realiza la NV de localitatea Spinuș, la N de localitatea Nadar, la km 39+490 al sectorului Biharia-Chiribiș – autostrada A3”. Suprafața de teren pe care vor fi realizate lucrările este de aproximativ 19,7 hectare, iar suprafața de expropriat necesară pentru realizarea nodului rutier este de circa 16,1 hectare, fiind inclus și groapa de împrumut.
Practic, executivul a adoptat o „Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico – economici aferenţi obiectivului de investiţii „Nod rutier A3 (km39+940)-DN 1P (Spinuş)”, judeţul Bihor” prin care acesta își dă acordul cu privire la caracteristicile tehnice și fondurile necesare realizării acestui nod.
Potrivit comunicatului transmis de reprezentanții executivului, costurile construcției „se ridică la 103,9 milioane lei, iar durata de realizare a investiției este de 12 luni”.
„Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Programul Transport (PT) 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii”, se mai arată în același comunicat.
Lucrările încep doar anul viitor
Deși Compania Națională de Autostrăzi (CNAIR) a anunțat la finalul lunii martie al acestui an semnarea contractului pentru construirea lotului Biharia – Chiribiș, lucrările vor fi începute abia în luna mai 2025. Constructorul care a câștigat licitația este Asocierea Precon Transilvania – Citadina 98, iar valoarea lucrărilor este de 785 milioane de lei, fără TVA.
CNAIR a semnat contractul cu Precon pentru lotul Biharia-Chiribiș al Autostrăzii Transilvania
Trimite articolul
XPffff, din 2010 – 2011 stau abandonate lucrarile alea acolo. Rusine!