Cel mai vechi muzeu istoric memorial se găsește la Salonta, dedicat amintirii celui mai mare poet epic al literaturii maghiare, Arany János. În anul 1899, pe locul actual al Turnului Ciunt a fost deschis muzeul memorial, iar de atunci funcționează fără întrerupere, doar în timpul războiului fiind închis pentru o scurtă perioadă de timp.
De atunci, de la deschidere au trecut aproape 120 de ani, iar asupra obiectelor colecției moștenite nu a fost făcută nicio serioasă restaurare. Astfel că doar pereții grosi de 2 metri ai clădirii au păstrat consistența și nedegradarea acestora.
În anul 2017, la aniversare celor 200 de ani de la nașterea poetului, cu ajurorul financiar primit de la guvernul maghiar, s-a făcut posibilă restaurarea mult așteptată, care a ridicat clădirea la valoarea zilelor de azi, iar exponatele au fost în întregime restaurate. Inaugurarea oficială a expoziției renovate a avut loc în luna martie 2018. Acum, locul memorial de prestigiu, nu numai prin conținutul său, dar și prin priveliștea oferită, își ocupa poziția în rândul muzeelor.
În România, evenimentul anual cultural „Noaptea Muzeelor”, se va deșfășura în acest an în seara de sâmbătă, 19 mai, iar Muzeul Memorial „Arany Janos” se va alătura pentru prima dată acestui eveniment și va fi deschis publicului până în noapte, asteptându-și vizitatorii cu programe contemporane și totodată moderne, iar cei ce vor dori să viziteze și muzeul vor avea ocazia să admire expoziția de fotografie a d-nei Kis Hajnalka, născută la Salonta.
Între orele 10:00-12:00 în sediul bibliotecii orăşenești „Teodor Neş” va avea loc o prezentare despre viața și munca marelui poet maghiar Arany János (prezentarea în limba română va dura 15 minute, redarea va fi continuă în perioada menționată).
În curtea muzeului, de la ora 17:00 va putea fi văzut un program istoric muzical, iar începând cu ora 20:00 trupa Fusion va intrepreta piese din repertoriul de jazz, rock și blues. Toți cei interesați vor fi așteptați cu mare drag!
Citiți principiile noastre de moderare aici!