Câteva sute de persoane au luat parte la ediția din acest an a Nopții Cercetătorilor. Universitarii orădeni, profesori și studenți, au dorit să arate publicului orădean ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Proiectul s-a adresat tuturor minților curioase, de la entuziaști la sceptici, oferind o gamă largă de activități științifice și educaționale.
Standul Facultății de Energetică și Management Industrial a atras lumea ca un magnet. Aici, fostul student Adrian Chereji a prezentat o casă smart, realizată de el, cu senzori de prezență, de temperatură și umiditate.
„Becurile se aprind doar atunci când detectează prezenţă şi astfel se reduce consumul. În plus, avem și o interfaţă web prin care putem controla de la distanţă mai multe funcții din casă. De pildă, încălzirea”, a relatat tânărul.
De ultimă generație
Vizitatorii au putut vedea și un laborator dotat, printre altele, cu un Microscop cu Forță Atomică, precum şi un Nanoindenter, ambele de ultimă generaţie. Totodată, elevii, părinții și dascălii, dar nu numai, au avut posibilitatea de a vizita standuri de sisteme hidraulice și pneumatice, sistem KNX pentru clădiri inteligente, pentru monitorizarea și controlul parametrilor clădirii (climatizare, iluminat, control acces), roboți mobili și sistem de achiziție pentru senzori pe fibră optică.
Din expoziție nu au lipsit roboții creați de studenți și de elevi ai unor cluburi de profil, dar nici jocurile interactive și concursurile pe teme de cercetare. Participanții dornici de mișcare au putut testa ghetele de Kangoo Jumps puse la dispoziție de instructorul Kinga Sebestyen.
Noaptea Cercetătorilor Europeni face parte din seria de evenimente finanțate de către Comisia Europeană prin Programul Cadru de Cercetare și Inovare H2020.
Citiți principiile noastre de moderare aici!