[eadvert]
Asociaţia Culturală Teatrul de Copii şi partenerul principal, Teatrul Regina Maria, anunţă premiera spectacolului „Nişte zile ciudate”, de Elise Wilk, în regia lui Rareş Budileanu. Spectacolul a luat naştere în cadrul proiectului Invizibili, proiect cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Invizibili este un proiect care își propune să vorbească despre vulnerabilitățile adolescenților, printr-un spectacol de teatru care are ca punct de pornire poveștile lor. Scopul spectacolului este acela de a ilustra tema depresiei în rândul liceenilor, prin explorarea a patru subteme, cele mai frecvent întâlnite de specialiști în ședințele de terapie și consiliere: confuzia și temerile intime legate de identitatea de gen; neacceptarea propriei persoane și dezvoltarea complexelor de inferioritate; lipsa sentimentului de apartenență la grup și/sau familie; introversia și comunicarea fragmentară. În prima etapă a proiectului, au fost intervievați adolescenți, prin intermediul unor formulare online care le-au asigurat anonimatul. Pornind de la răspunsurile lor, și de la documentările directe pe care le-au realizat partenerii noștri, dramaturgul Elise Wilk a creat un text dramatic ficționalizat, „Niște zile ciudate”.
„«Nişte zile ciudate» spune povestea unei prietenii dintre doi tineri foarte diferiţi care străbat împreună şase din cei mai complicaţi ani din viaţa unui om. Adică adolescenţa, care e o înşiruire de zile ciudate. Frumoase şi în acelaşi timp pline de spaime. Cel mai dificil obstacol pe care îl are de trecut prietenia celor doi este depresia de care suferă unul dintre ei. «Nişte zile ciudate» vorbeşte despre tristeţe, despre relaţii şi prima iubire, despre părinţi şi copii şi, mai ales, despre nevoia de a fi acceptat şi iubit”, spune Elise Wilk. Spectacolul este montat la Oradea de regizorul Rareș Budileanu. „Cum facem să nu fim singuri într-o lume însingurată? În această lume încercăm să-i auzim, să-i vedem, să-i ascultăm, să le creem un loc în care «Nişte zile ciudate» să se transforme în zile normale…”, transmite Rareş Budileanu.
Din distribuție fac parte actorii: Giorgiana Coman, David Constantinescu, George Dometi, Eugen Neag, Alina Leonte și Denisa Vlad. Scenografia este semnată de Mădălina Baciu. Și pentru ca este un spectacol dedicat adolescenților, trainerul Adrian Ștefănuți a susținut workshopuri de actorie pentru adolescenți, în cadrul Centrului Cultural Carei. Rezultatul – o surpriză- va fi prezentat în cadrul unei videoproiecții care va rula înaintea reprezentației.
Proiectul Invizibili se bucură de sprijinul psihologului Ioana Drugaș, consilier școlar al Liceului Don Orione din Oradea, care va participa la întâlnirile cu publicului, după fiecare reprezentație, în cadrul unor sesiuni de Q&A. Premiera va avea loc sâmbătă, 10 iulie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Regina Maria. Intarea este liberă şi se realizează pe baza unor rezevări care se pot face fie prin mail, la adresa contact.invizibili@gmail.com, sau telefonic, la Agenţia Teatrului Regina Maria.
În turneu, din toamnă
Din septembrie, când liceenii, public țintă, se întorc din vacanță, spectacolul va porni în turneu: Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Carei și Zalău, grație sprijinului oferit de partenerii: Centrul Cultural Carei, Asociația Pro Teatru Zalău, Asociația Incubator 13 și MiniReactor Cluj. Spectacolul va intra apoi în repertoriul partenerului principal, Teatrul Regina Maria.. Astfel, proiectul își atinge scopul de a genera dialoguri deschise pe teme tabu, și sprijină adolescenții prin oferirea unor noi perspective asupra problemelor cu care se confruntă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!