Nis Petrol cere acord de mediu de la APM Bihor pentru „Activitate de cercetare geofizică, adică prospecțiune seismică, efectuată în perimetrul petrolier EX – 2 Tria”, propus a fi implementat în extravilanul localităților: Toboliu, Girișu de Criș, Sântandrei, Borș, Biharia, Oradea, Tămășeu, Roșiori, Sălard, Cetariu, Diosig, Săcueni, Sâniob, Chișlaz, Tăuteu, Derna, Spinuș, Sârbi, Abram. Perimetrul studiat este încadrat într-un poligon cu o suprafață de 38.300 de hectare. Până pe 20.07.2020, oamenii pot să facă comentarii pe marginea acestei situații. Prezența NIS Petrol în Bihor a provocat în trecut numeroase tensiuni.
Reminiscențe din trecut
Aproape o sută de localnici din Toboliu s-au adunat în 2018 în faţa primăriei locale, nemulţumiţi de operaţiunile de prospectare seismică demarate de NIS Petrol pe pământurile lor. Oamenii reclamau că le-au distrus culturile.
În 2014, la Tăuteu, firma de prospectiuni gazo-petroliere a fost scoasă cu forța de pe terenuri de către localnici. În 2013, utilajele de prospecţiuni au început să lucreze în perimetrul Ex-2 Tria, din zona Marghita, provocând protestul oamenilor. Primarii din localitățile vizate spun că raporturile lor cu NIS Petrol se rezumă cel mult la înștiințări care vin din partea firmei. Ultimele prezențe ale angajaților Nis Petrol în perimetrele de prospecțiuni s-au semnalat anul trecut. „Nis Petrol a încheiat contracte punctuale, cu oamenii, pentru operațiunile pe care le desfășoară acolo, așa că pe noi nu ne-a mai întrebat nimeni”, spune primarul de Sălard. Același lucru îl afirmă și Ioan Pașca, primarul de Girișu de Criș. „Noi am informat oamenii că pot să-și spună cuvântul după ce am primit o adresă de la NIS Petrol, că intră într-o nouă etapă a prospecțiunilor”.
Compania petrolieră face aceste operaţiuni în baza licenţei deţinute de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, pentru depistarea eventualelor zăcăminte de petrol şi gaze naturale. Proiectul deciziei de încadrare și motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul APM Bihor de luni până vineri, între orele 08:00-16:00, precum și la următoarea adresă de internet www.wpmbh.anpm.ro. Ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din 02.07.2020, APM decide, conform unui draft al documentului, că proiectul „Activitate de cercetare geofizică, prospecțiune seismică, efectuată de societatea NIS Petrol SRL în perimetrul petrolier EX –2 Tria, județul Bihor”, propus a fi implementat în extravilanul următoarelor 19 unități, „nu se supune evaluării impactului asupra mediului, nu se supune evaluării adecvate şi nu se supune evaluării impactului asupra corpurilor de apă”.
Motivul pentru care oamenii din Tăuteu i-au izgonit pe cei de la Nis Petrol a fost acela că noaptea se auzeau bubuituri în comună, zgomote puse pe seama prospecțiunilor.
Prospecţiunea seismică, alternativa acceptată
Conform documentului APM Bihor, „proiectul presupune cercetarea geofizică – prospecțiunea seismică și nu este o activitate de exploatare, nu presupune nici extragerea, nici utilizarea vreunei substanţe din subsol. Comparând avantajele rezultatului prospecţiunii seismice cu efectele negative, dar neglijabile, produse de aceasta asupra mediului ambiant, prospecţiunea seismică a fost întotdeauna alternativa acceptată până în prezent, atât în ţară cât şi în străinătate. Lucrările de prospecţiune seismică nu comportă lucrări de construcţii-montaj sau dezafectări, nu necesită lucrări de organizare de șantier, căi de acces, nu se execută foraje pentru metoda de detonare controlată, și în acest caz nu se străbat straturile de apă subterană, nu e necesar să se facă tubări, nu se recoltează carote/probe de rocă, nu se execută găuri de forare şi nu rămân urme persistente”.
Prospecțiunea presupune trei etape, din care una, cea a culegerii datelor, are loc în teren. Sunt două metode de prospecţiuni seismice: cu vibrotech şi cu detonări. „Lucrările de prospecţiune sunt tranzitorii, deoarece operaţiunile se desfășoară la suprafaţa solului, în flux continuu, în lungul aliniamentelor topografice de surse, pe direcție orizontală, distanța între linii fiind de 200 de metri. Pe fiecare aliniament, deplasarea se face cu trei echipamente numite vibratoare, prevăzute cu o placă vibrantă. Din 50 în 50 de metri, vibratoarele se opresc, plasează placa vibrantă pe sol și transmit unda elastică timp de aproximativ 30 de secunde, după care ridică placa și își continuă deplasarea pe aliniamentul stabilit”, se arată în documentul APM Bihor. Media de acoperire a operațiunii este de aproximativ 350 de hectare/zi. „Impactul produs dispare definitiv odată cu terminarea lucrărilor, activităţile anterioare putându-se relua, după care, până și urmele trecerii autovehiculelor și personalului se estompează”, motivează APM Bihor decizia sa. Perioada de implentare a proiectului este 20 decembrie 2020 – decembrie 2021. În documentul emis de APM Bihor, oamenii sunt asigurați că nu vor avea neajunsuri de pe urma derulării acestei etape a proiectului.
„Impactul produs asupra mediului ambiant prin lucrările seismice are caracter local, temporar şi reversibil, efectele sale dispărând odată cu încetarea acestei activităţi. Terenurile traversate de autovehiculele de tip uşor sunt redate proprietarilor la starea iniţială. Recoltele întâlnite în deplasarea autovehiculelor în lungul profilului seismic nu vor avea de suferit în perioada însămânţării sau creşterii până la nivelul păşunilor. După această perioadă, ele vor fi recoltate de proprietari, sau despăgubite prin compensaţii băneşti acordate proprietarilor terenurilor respective, în baza înțelegerilor încheiate cu aceştia înainte de începerea lucrărilor seismice”. Se dau asigurări că, deși nu sunt necesare lucrări de reconstrucţie ecologică, „s-au luat o serie de măsuri care să asigure o minimalizare a impactului potenţial/accidental asupra mediului ambiant. Având în vedere măsurile de prevenire şi atenuare ce vor fi aplicate, se estimează că efectele negative vor fi inexistente sau de amploare redusă şi de scurtă durată”. Documentul admite un anumit grad de poluare fonică, chiar dacă se spune că „prospecţiunea seismică nu poate fi considerată sursă de poluare cu zgomote şi vibraţii a mediului, deoarece nivelul zgomotelor şi vibraţiilor este de mică intensitate, inferioară celei produse în lucrările agricole. La cca 100 m de punctul de generare, se percepe o uşoară vibraţie a solului, durează câteva secunde, se petrece ziua, în timpul orelor de lucru obișnuite şi dispare definitiv odată cu terminarea lucrărilor. Fauna va fi afectată prin impactul nefavorabil inevitabil datorat zgomotului produs de autovehicule în deplasarea lor în lungul profilului şi a prezentei umane în zonă. Pentru a preveni deranjarea prin vibrații a păsărilor pentru care au fost declarate Siturile Natura 2000 de interes avifaunistic, nu se vor executa lucrări în perioada de cuibărire a speciilor pentru care au fost declarate siturile: vânturel de seară, vânturel roșu, ciuf de pădure”.
Trimite articolul
XCa stiti si voi e si fiica lui Basescu implicat in afacerea asta,a declarat-o chiar el intr-un videoclip de pe youtube cu niste reporteri
Cine e NIS petrol ?
-
NIS Petrol este o companie sarba de petrol si gaze, controlata de grupul rus Gazprom Neft.
Intrebarea mea este cu care firma va fi efectuata aceste cercetari seismice? Deoarece din text-ul de mai sus nu se poate afla asta iar firma NIS Petrol sigur nu o sa faca, eventual o firma contractata de ei..
Căcatii de la PSD au vândut subteranul Bihorului ruşilor , căcatul de Ponta et company , dacă ar fi dupa mine l-as condamna la moarte prin innecare in căcat .