În Parcul 1 Decembrie, s-a celebrat Ziua triplei semnificaţii – Ziua Independenței României, Ziua Victoriei în Cel De-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei, printr-o ceremonie militară și religioasă. În luările de cuvânt, s-a pus pus accentul pe provocările cu care se confruntă azi UE. Prefectul Claudiu Pop a transmis mesajul premierului Cioloş:
„La 9 Mai trebuie să ne amintim mai mult ca oricând ceea ce înseamnă Uniunea Europeană, valorile și principiile pe care se bazează, la fel de valabile astăzi, ca în urmă cu aproape 60 de ani. Proiectul European înseamnă pace, coeziune, solidaritate, prosperitate. O realitate pe care de multe ori uităm s-o apreciem. Astfel este important să conștientizăm realizările Uniunii Europene, realizările si beneficiile de care se bucură toți cetățenii acestei Uniuni”.
În mesajul transmis, prefectul a făcut referire la provocările UE din ultima perioadă: criza economică, turbulențele din zona euro, criza șomajului, presiunile din zona sistemelor sociale, asalturile migratorii şi, mai nou, amenințărilor teroriste asupra celei mai mari pieţe unice din lume. „Acum, mai mult ca oricând, este nevoie să ne revigorăm angajamentul față de Europa și să credem în destinul nostru comun”, a susținut acesta.
Criza şi lupta pentru Europa
Prof. univ. Mircea Brie a vorbit, la rându-i, despre Europa: „Europa s-a născut dintr-o criză”, a rememorat acesta vorbind despre proiectul UE ca despre „o luptă”, la fel cum obţinerea independenţei României s-a câştigat pe câmpul de luptă.
„Ne place să credem că Europa Unită de astăzi este un proiect al viitorului, un proiect care nu este reversibil. După 5 ani de incercări de găsirea unei soluții, după Al Doilea Război Mondial, Europa se află într-o foarte mare criză, un foarte mare pericol, cel al reizbucnirii unui război care putea fi și mai fatal decât Al Doilea Război Mondial.
Europa s-a născut dintr-o criză, pentru ca astăzi în criză, să se întărească, să primească și mai multă putere din partea țărilor naționale, să meargă și mai mult înainte, spre binele cetățenilor europeni” a afirmat acesta. În acelaşi timp, Brie a făcut referiri şi la oportunitatea realizării României Mari. „Nimeni nu exclude România într-o Europă Unită, la fel cum nimeni nu exclude Europa într-o Românie Unită”, a arătat prof. Brie.
Ansamblul coral „General Traian Moșoiu” din Oradea a umplut văzduhul cu tonalităţi europene, iar recitalul a fost urmat de festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Ostașului Român. Ceremonia a fost încheiată de defilarea detașamentului de onoare şi onorul muzicii militare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!