Doar când se întâmplă tragedii se constată cât de importante sunt pregătirea populaţiei şi crearea unui sistem de urgenţă care să reacţioneze cât mai prompt şi mai corect pentru salvarea a cât mai multe vieţi omeneşti şi a bunurilor. Sistematic, serviciile de urgenţă, medicale şi de arme din Bihor transmit materiale informative de mare utilitate, Jurnal bihorean şi Bihon.ro fiind instituţii de presă care se încăpăţânează să le publice, dată fiind valoarea lor privind pregătirea populaţiei. În plus, aceste servicii încearcă să răspândească informaţiile deplasându-se în mijlocul diferitelor comunităţi – de copii, de vârstnici, persoane defavorizate etc. Oamenilor li se explică ce trebuie să facă în situaţii speciale de urgenţă şi sunt informaţi şi despre situaţii nespecifice judeţului nostru, cum ar fi cutremurele. Dată fiind mobilitatea contemporană, urgentiştii vor ca bihorenii să se descurce în situaţii de urgenţă, inclusiv când se deplasează în zone cu riscuri mari de producere a situaţiilor de urgenţă.
Pregătire continuă
În plus, fiecare serviciu de urgenţă – Ambulanţa Bihor şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor – se pregătește continuu pentru a putea răspunde cât mai eficient în situaţii extraordinare de urgenţă, cum ar fi, de exemplu, un cutremur sau un accident colectiv ori un incendiu. Pompierii bihoreni au zilnic program de pregătire fizică şi teoretică, sistematic sunt supuşi unor evaluări riguroase şi nu sunt lăsaţi să îşi continue munca în operativ (teren) dacă nu obţin rezultate bune. Bihorul are, la ISU Bihor, un centru special de pregătire. La Centrul de la Sântion sunt programate pe un an înainte cursurile de prim-ajutor şi stingere cu pompieri din Bihor, dar şi din alte judeţe.
Angajaţii ISU din operativ fac exerciţii în teren simulând diverse situaţii de urgenţă, dintre cele mai complicate, fac recunoaşteri în teren la obiective din zona de competenţă.
Concret, ei cunosc toate instituţiile, toate clădirile din Oradea şi judeţ şi le verifică periodic, urmărind accesul, căile de evacuare, existenţa hidranţilor etc. Au fost nenumărate situaţii când pompierii au dat avertismente sau amenzi, în limita legii, dar reprezentanţii respectivelor obiective nu i-au luat prea în serios, considerând că lor nu li se poate întâmpla. Până când li s-a întâmplat. Şi poliţiştii transmit constant informaţii despre modul de prevenire a evenimentelor nedorite, inclusiv rutiere, pentru a responsabiliza şi şoferii şi pietonii (copii şi adulţi), motocicliştii şi bicicliştii cu privire la metodele de prevenire a accidentelor prin respectarea regulilor de circulaţie.
Pregătesc oamenii
În ultimii ani, interesul serviciilor de urgenţă a crescut constant pentru educarea populaţiei şi pentru pregătirea ei, în funcţie şi de tipuri de evenimente noi ce pot apărea (de exemplu, atacuri cu bombă). SMURD a debutat cu pregătirea pompierilor în acordarea primului-ajutor, şi apoi a paramedicilor. Practic, fiecare pompier a fost şi este instruit să acorde şi primul-ajutor. SMURD Bihor și Asociația SARTISS au iniţiat tabăra MASH, unde anual sunt instruiţi studenţi şi rezidenţi la medicină în autosalvare şi salvare din situaţii extreme.
Ambulanţa Bihor a iniţiat de ceva timp un program de pregătire în masă a populaţiei. În fiecare primă sâmbătă din fiecare lună se organizează un curs elementar, gratuit, de acordare a primului-ajutor vital. Interesul este extrem de mare, din moment ce doar în trei zile s-au ocupat toate locurile (30 de locuri lunar), până la sfârşitul anului. Ambulanţa Bihor a inițiat în anul 2015 un program de pregătire a celor ce doresc să devină voluntari. Primul grup de voluntari a absolvit cursul de trei luni în 2015, în număr de 50. Lor li s-au adaugat anul acesta alţi 96. Din totalul de 146 de bihoreni voluntari, 50 merg cu echipajele SAJ Bihor mai mult de trei ture pe lună, cât e minimul cerut prin contractul de voluntariat.
Un alt curs de voluntariat urmează să înceapă la Ambulanţă, probabil tot din acest an.
Un program naţional similar a fost iniţiat anul acesta de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, 16 persoane din Bihor pregătindu-se pentru munca de voluntariat la ISU Bihor. Pregătirea de voluntari la SAJ Bihor şi ISU vizează în primul rând situaţii de mare anvergură în vederea salvării cât mai multor vieţi omeneşti.
La SAJ Bihor s-a creat – în premieră, după Bucureşti – un sistem de alertare a tuturor angajatilor. Numit butonul roşu, sistemul e folosit independent de 112, la evenimente de cod roşu, în 7-8 minute fiind alertați toți cei circa 500 de voluntari și cadre medicale. Apăsând tasta 0 sau 1, fiecare angajat sau voluntar transmite dacă e disponibil să se prezinte sau nu la unitate sau la locul unui eveniment de nivelul codului roşu, pentru a ajuta la salvarea de vieți omenești. „Ne pregătim pentru ceea ce niciunul dintre noi nu şi-ar dori”, spun mereu urgentiştii bihoreni, care luptă zi de zi, fără publicitate, pentru a fi eficienţi în situaţii extreme şi în condiţii grele, dar şi pentru a ajuta populația să înveţe cum să reacţioneze într-o situaţie extremă şi mai ales cum să se manifeste, să se salveze, dar și să salveze semeni, până la ajungerea echipajelor medicale specializate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!