Vineri la ora 16:00 expiră termenul până la care medicii de familie, doctorii ginecologi şi medicii de la laboratoare şi laboratoare anatomo-patologice pot să îşi depună candidatura pentru a participa, contra cost, la programul naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin. Până joi la ora prânzului, nimeni nu şi-a depus intenţia de a lucra la programul naţional.
Dr. Marius Pârcioagă, reprezentantul Ministerului Sănătăţii, a declarat joi că în cazul în care până vineri medicii de familie (peste 300) şi ceilalţi furnizori de servicii nu îşi vor depune intenţiile de participare, durata pentru înscrierea la programul naţional se va prelungi până în 28 septembrie. Dacă nici până atunci medicii din Bihor nu vor dori să se înscrie pentru efectua controlul gratut pentru femei în vederea depistării cancerului de col uterin, se va apela la medici şi firme medicale din alte judeţe.
Nu vă fie teamă
Dr. Liana Antal, managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Oradeatransmite bihorencelor cu vârsta între 24 de ani şi 65 de ani să nu le fie teamă pentru că e spre binele lor să afle dacă au sau nu leziuni canceroase sau leziuni necanceroase pe colul uterin care pot degenera în leziuni canceroase. Dr. Antal şi dr. Pârcioagă au subliniat faptul că acest tip de cancer, depistat în formă iniţială sau medie, este vindecabil, motiv pentru care femeile nu trebuie să aibă frică de rezultatul analizelor. Dacă acestea vor fi pozitive, femeile vor intra imediat în tratament şi se pot vindeca, dacă forma de cancer de col uterin este incipientă.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!