Ambasadorul României la UNESCO, criticul literar Nicolae Manolescu, a părăsit, temporar, Parisul şi a revenit la Universitatea din Oradea, unde a primit titlul de doctor honoris causa. Ceremonia de decernare a titlului a avut loc, joi, în prezenţa a numeroase cadre didactice, studenţi şi elevi din Oradea.
Alături de realizările profesionale ale criticului literar Manolescu, acordarea înaltei distincţii a Universităţii a fost motivată şi de faptul că donaţia de carte „Monica Lovinescu – Virgil Ierunca” a ajuns pe rafturile Bibliotecii Universităţii din Oradea datorită intervenţiei sale.
„Alegerea Bibliotecii Universităţii din Oradea, dintre atâtea instituţii care ar fi fost onorate să păstreze miile de volume, adunate şi citite de cunoscuţii scriitori şi oameni de atitudine civică, lideri incontestabili ai exilului românesc, a constituit necesarul imbold pentru Senatul Universităţii noastre pentru a îndrăzni să vă propună acceptarea celui mai înalt titlu academic, care vine să omagieze o activitate şi o operă de excepţie, de cea mai largă recunoaştere”, a rostit, în cadrul ceremoniei, rectorul UO, Cornel Antal. Acesta a fost secondat de profesorul Ioan Derşidan, secretarul ştiinţific al Consiliului Facultăţii de Litere, care a dat citire „Laudatio” (prezentarea activităţii lui Nicolae Manolescu).
În semn de mulţumire, Nicolae Manolescu a ţinut o prelegere despre şcoală
„Fiind în mijlocul dumneavoastră, studenţi, elevi şi cadre didactice, despre ce pot să vorbesc decât despre şcoală”, a spus academicianul Nicolae Manolescu în discursul său. Acesta s-a arătat dezamăgit de masacrul limbii române, de faptul că profesorii sunt prost plătiţi şi de faptul că, astăzi, a fi şcolit nu mai are nicio importanţă, iar verbul „a învăţa” este tot mai rar folosit.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!