Ministrul Economiei, Niculae Bădălău se ține de cuvânt. În aprilie promitea că în această vară va avea primele contracte pentru a începe redeschiderea mineritului în România, iar primele proiecte vizate erau Mina Băiţa, alături de Remin Baia Mare, Cupru Min şi Moldomin.
Miercuri, ministrul Bădălău a anunțat că au fost redeschise trei mine în perimetrul Jolotca, din judeţul Harghita, ministrul plusând și adăugând totodată că, într-un an, „vă promit că vom avea toate minele deschise”. Contactat, șeful PSD Bihor, vicepreședintele Consiliului Județean Ioan Mang confirmă faptul că a avut discuții cu ministrul Economiei pe tema redeschiderii minelor. „Am avut discuții despre programul național de redeschidere a minelor. În iulie vom vorbi concret despre Mina Băița și Mina Dobrești, dar vor fi deschise și alte exploatări”, a spus Ioan Mang.
Pas cu pas
Britanicii de la Vast Resources au preluat Mina Băița de la proprietarii chinezi. Din cauza lipsei de investiții de capital și în modernizarea metodelor de exploatare, Mina Băiţa a devenit nerentabilă și a fost închisă în 2013.
Niciodată însă britanicii nu au renunțat la ideea de a redeschide Mina Băița. Se pare că situația de la Băița e și cea gândită de ministrul economiei ca fiind rețeta de succes. „Luăm firme străine, ei vin cu tehica, noi venim cu resursele”, consideră ministrul. A fost un moment în care britanicii anuțau că forează la Băiţa şi transformă ecologizarea zonei într-o acţiune profitabilă, anunţând că investesc în România cea mai mare parte a sumei rezultate din vânzarea de active din Zimbabwe.
Britanicii anunțau că au descoperit cantități mai mari de metale decât estimaseră inițial și se refereau la: cupru, zinc, plumb sau chiar argint.
În octombrie 2018, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat cererea companiei britanice Vast Resources de asociere la licența de producție pentru mina polimetalică de la Băița Plai. Ceea ce echivala cu faptul că nimic nu mai stătea în calea loc să redeschidă mâna. Mina de la Băița este operată de Vast Resources prin intermediul subsidiarei African Consolidated Resources. Aprobarea obținută de compania britanică, care deține 80% din proiectul minier, a venit la 4 ani după după solicitarea la asocierea la licența de exploatare a perimetrului, deținută de SC Băița SA, companie aflată în subordinea Ministerului Economiei. “După un proces lung și dificil, suntem încântați să fim în poziția de a începe lucrările pentru redeschiderea minei polimetalice Băița Plai (…). Răbdarea și hotărârea noastră au dat rezultate, iar acum suntem nerăbdători să implementăm strategia în vederea reînceperii producției la Băița cât mai curând posibil”, a transmis printr-un comunicat directorul general al Vast Resources, Andrew Prelea.
Prin aprobarea acestei asocieri s-a înregistrat o premieră în ultimii 19 ani, fiind pentru prima dată când ANRM a autorizat o licență de asociere la o mină polimetalică.
Compania britanică a semnat acordul cu Băița SA și au agreat ideea de a plăti 40.000 de euro/lună pentru închirierea mai multor echipamente de minerit deținute de Băița SA, precum și în schimbul accesului la galeriile superioare săpate anterior de compania românească la mina Băița și să achite de 80.000 de euro în cadrul acordului, sub formă de garanție în favoarea Băița SA. Totodată, Vast Resources și-a asumat obligația de a instala o a doua linie independentă de alimentare cu electricitate la cariera de la Băița Plai, pentru care anul trecut estimau costuri de aproximativ 200.000 de dolari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!