Potrivit Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor, în cursul lunilor iulie și august, la nivelul județului Bihor a evoluat un singur focar de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici. Acesta a fost stins la sfârșitul săptămânii trecute, în prezent fiind ridicate măsurile de restricție sanitare veterinare în toate localitătile județului.
[eadvert]
În ceea ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, situația epidemiologică nu a suferit modificări, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care evoluează PPA, este de 24 fonduri.
Măsuri de biosecuritate
„Pentru a menține, în cadrul județului Bihor, această situație epidemiologică favorabilă, pe această cale dorim să reamintim proprietarilor de exploatații de porcine principalele măsuri de biosecuritate ce trebuie avute în vedere în scopul prevenirii apariției, respectiv a identificării incipiente a bolii la animale”, transmite Remus Moțoc, directorul executiv al DSVSA Bihor.
Astfel, proprietarilor de suine li se recomandă să nu intre în adăposturile unde se cresc porcii, cu încălțămintea și hainele cu care au fost în afara exploatației, în special în cazurile în care au avut activități în zonele forestiere. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să existe o tăviță cu paie sau alt material absorbant îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat. Creșterea porcilor se face doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de exploatație, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici. Hrănirea animalelor se realizează doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută fiind interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică (restaurante, cantine etc.).
Dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă să nu se administreze porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne. O atenție deosebită se va acorda fructelor și ciupercilor culese din pădure, nefiind recomandată aruncarea resturilor rezultate după sortarea și curățarea acestora în hrana suinelor. Proprietarii fermelor nu trebui să scoată animalele (scroafe sau vieri) din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație; să nu cumpere purcei sau porci din locuri necunoscute, fără ca aceștia să fie identificați (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; să nu folosească în hrana animalelor iarbă sau alte verdețuri culese de pe câmp sau din pădure, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.
De asemenea, să nu folosească în hrana animalelor furaj recoltat de pe câmp decât după minim 30 de zile de la recoltare, pentru că ar putea fi contaminat prin contactul cu porci mistreți bolnavi sau morti. Proprietarii trebuie să asigure condițiile de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut necunoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni. Totodată, trebuie să anunțe de urgență medicul veterinar local, medicul veterinar oficial zonal sau direct DSVSA Bihor (telefon 0259.266.141) precum și primăria sau consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.
„Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului PPA”, precizează directorul executiv al DSVSA Bihor.
DSVSA mai precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!