Datele apar într-un studiu făcut de Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală. Se anunţă o dezbatere furtunoasă pe 1 februarie, de la ora 16:00, la Primăria Oradea, pe tema proiecţiei bugetare pentru anul 2018.
Organizațiile nonguvernamentale din domeniul culturii nu vor primi anul acesta niciun leu ca finanţare nerambursabilă.
Este mesajul pe care ONG-urile care activează în acest domeniu l-au recepţionat. Mircea Stroe, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, şi Flaviu Bunoiu, liderul Asociaţiei „Cultura în mişcare”, spun că Muncipalitatea şi-a motivitat decizia prin faptul că „prioritară este mărirea bugetului Asociaţiei pentru Promovarea Turismului – care ajunge astfel la 5.300.000 de lei – dar şi organizarea de manifestaţii dedicate Centenarului”.
„Asociaţia Artiștilor Naivi din România, împreună cu Asociaţia «Cultura în mişcare» şi alte organizaţii culturale din Oradea, doreşte să facă un apel pe această cale către toţi operatorii culturali privaţi din Oradea să participe la această dezbatere publică şi să susţină în faţa reprezentanţilor Municipalităţii necesitatea introducerii în proiectul de buget pentru anul 2018 a finanţărilor nerambursabile pentru sectorul artistic/cultural”, este apelul lansat în spaţiul public.
Măsura eliminării finanţării nerambursabile, împreună cu cea adoptată în anul 2016, privind mărirea chiriilor ONG-urilor, se adaugă celor întreprinse deja de Guvern privind finanţarea asociațiilor din societatea civilă – 80% din firme nu mai pot finanţa entităţile non-profit, pentru că au devenit plătitoare de impozit pe venit, iar ANAF a anunţat că declarațiile privind donarea procentului de 2% aferent impozitului anual pe venituri trebuie depuse personal, ceea ce va îngreuna şi mai mult finanţarea acestui sector.
„Apreciem astfel că situaţia operatorilor culturali privaţi din Oradea va deveni dramatică în viitorul apropiat datorită cheltuielilor mărite, îngreunării procesului de fundraising şi lipsei de susţinere financiară la nivel local. Adevăraţii pierzători ai acestei situaţii sunt însă cetăţenii oraşului Oradea, care se văd astfel nevoiţi să se mulţumească cu o ofertă culturală şi mai redusă, şi mai lipsită de varietate decât avem în momentul acesta”, apreciază Mircea Stroe.
Locul 27 la vitalitate culturală
De ce este nevoie de susţinere publică pentru ONG-urile din domeniul artistic – cultural privat?
Institutul Național pentru Cercetare şi Formare Culturală a întreprins un studiu menit să măsoare „vitalitatea culturală a oraşelor din România” (integral îl găsiţi pe www.culturadata.ro). „Din păcate, cercetarea a fost realizată până la nivelul anului 2015 dar, în lipsa altor demersuri relevante, considerăm că datele prezentate sunt destul de apropiate de realitate.
Conform acestei cercetari, Oradea ocupă locul 27, din 46 de oraşe auditate. Vitalitatea culturală a fiecărui oraş a fost calculată ca medie a valorilor a cinci categorii de indicatori: indicele infrastructurii dedicate activităţilor culturale, indicele participării culturale, indicele cheltuielilor bugetare pentru activităţi culturale, indicele privitor la resursele umane implicate în activităţi culturale, respectiv indicele privitor la dezvoltarea industriilor creative”, explică Mircea Stroe.
Soluţii
ONG-urile din domeniul Culturii solicită 1% din bugetul orașului, iar un sfert din acest procent ar trebui, în opinia lor, repartizat entităţilor non-profit din oraş ca finanțare nerambursabilă. În cifre, aceasta se traduce astfel: buget prognozat Oradea: 985.590.480 lei, buget propus Cultură: 9.855.904 lei, buget propus ONG (din bugetul acordat culturii): 2.463.976 lei.
„Dacă aceste sume ar reprezenta contribuţia Municipiului Oradea la dezvoltarea vieţii artistice şi culturale din oraşul nostru, în proporţie de 60%-70%, ONG-urile ar fi astfel determinate să asigure din venituri proprii restul bugetului necesar. Vă propunem să vă imaginaţi cum ar putea arăta Oradea din punct de vedere cultural cu aproximativ 150-200 de proiecte desfaşurate pe parcursul unui an calendaristic.
Pentru comparaţie, finanţarea nerambursabilă acordată de Cluj-Napoca pentru anul 2017 entităţilor non-profit din domeniul cultural se ridică la 11.400.000 lei, iar cea acordată de Timişoara aceluiaşi tip de entităţi se ridică la 3.700.000 lei.
ONG-urile din domeniul cultural furnizează, așa cum pot, în condiţii vitrege, acel minim acces la cultură despre care vorbeşte şi articolul 33 din Constituția României, care stipulează obligativitatea statului de a garanta cetăţenilor săi accesul liber şi neîngrădit la valorile culturii naţionale şi universale. Aceste ONG-uri servesc un interes public, iar efortul lor este un demers ce ar trebui respectat şi încurajat”, atrage atenţia preşedintele Asociaţiei „Cultura în mişcare”, Flavius Bunoiu.
Oradea ocupă următoarele poziţii în clasamentul INCFC:
– poziţia 18, după indicele infrastructurii dedicate activităţilor culturale;
– poziţia 11, după indicele de participare culturală;
– poziţia 44, după indicele cheltuielilor bugetare pentru activităţi culturale;
– poziţia 18, după indicele privitor la resursele umane implicate în activităţi culturale;
– poziţia 11, după indicele privitor la dezvoltarea industriilor creative.
Citiți principiile noastre de moderare aici!