De aproape trei luni, Electrocentrale Oradea SA funcţionează fără licenţă, după ce pe 20 iunie preşedintele ANRSC a emis Ordinul de retragere a licenţei pentru operatorul orădean. În aceste condiţii, contractul de delegare a gestiunii termoficării în Oradea, dintre Primărie şi Electrocentrale este nul de drept.
Două procese!
Pe 27 iulie, CET a solicitat suspendarea Ordinului preşedintelui ANRSC, dar Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea operatorului orădean. Directorul de termoficare al CET Oradea, Daniel Ţigan, spune că aşteaptă comunicarea de la Curtea de Apel, pentru a înainta recurs, care se va judeca la Înalta Curtea de Justiţie şi Casaţie. Electrocentrale a deschis însă şi o proces pe fond împotriva deciziei ANRSC, săptămâna trecută. Ţigan admite că suspendarea executării Ordinului de retragere a licenţei ar fi ajutat CET în procesul pe fond pe care l-a iniţiat cu ANRSC. Şi acest proces va fi judecat tot la Curtea de Apel Bucureşti. Însă, câtă vreme retragerea licenţei se execută, Primăria va trebui să demareze procedura de licitaţie pentru desemnarea unui nou operator pentru furnizarea, transportul şi distribuţia energiei termice în Oradea. Chiar dacă, între timp, CET se judecă cu autoritatea din Capitală. Mai mult, dacă decizia privind retragerea licenţei rămâne definitivă, CET nu va putea participa la vreo licitaţie vreme de doi ani!
În ciuda acestor probleme majore cu care se confruntă CET, şi la iarnă orădenii se vor încălzi tot de la operatorul situat pe Şoseaua Borşului. Aceasta deoarece Legea 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică obligă operatorul rămas fără licenţă să asigure furnizarea agentului termic pe o perioadă stabilită de Primărie, dar nu mai mult de 12 luni.
Unul decide, altul aplică
Decizia de retragere a licenţei CET Oradea a fost luată de fostul preşedinte al ANRSC, Mircea Matei, numit în funcţie de Guvernul Boc. Retragerea licenţei a fost, însă, pusă în aplicare de noul preşedinte al ANRSC, Doru Ciocan, numit de Guvernul Ponta.
Controalele efectuate la finele anului trecut de către inspectorii ANRSC descoperiseră mai multe probleme la CET. ANRSC a susţinut că CET încasase sume necuvenite de la consumatorii săi şi a cerut operatorului orădean returnarea acestor sume, care cumulat ajungeau la 2,5 milioane de lei noi. Diferenţele proveneau din preţul practicat pentru consumatorii din Ioşia în lunile noiembrie – martie, doar 103 lei/gigacaloria, în timp ce orădenii din celelalte zone ale oraşului plăteau gigacaloria cu 235 de lei, în condiţiile în care, arăta atunci Mircea Matei, legea cere un tarif unic pentru toată reţeaua. Pentru remedierea problemei, ANRSC-ul condus de Matei a cerut CET ajustarea facturilor către clienţi, în sensul micşorării lor cu 10-15 lei lunar, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Alte probleme găsite de ANRSC au fost la tarifele practicate de CET pentru clienţii care dispun de propriile puncte termice. Autoritatea a cerut ca acei clienţi ce dispun de propriul punct termic să nu fie taxaţi de CET şi pentru un serviciu inexistent, cel de distribuţie. Şi în cazul acestuia s-a cerut diminuarea facturilor.
Ulterior, pe 14 martie, într-o şedinţă ţinută la sediul ANRSC din Capitală s-a luat decizia retragerea licenţei Electrocentrale Oradea Sam, ca urmare a constatării acestor nereguli la operatorul orădean. S-a reţinut că Electrocentrale Oradea nu a respectat legea, nu s-a conformat la măsurile dispuse anterior, a avut încasări necuvenite şi a practicat preţuri mai mari decât cele reglementate. Acestea sunt motivele invocate pentru retragerea licenţei. Municipalitatea orădeană a pus decizia ANRSC pe seama factorului politic. O dată cu schimbarea Guvernului, Mircea Matei a fost schimbat de la şefia ANRSC, la finele lunii mai. Totuşi, noul preşedinte, Doru Ciocan a pus în aplicare decizia de retragere a licenţei Electrocentrale Oradea SA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!