Informaţii terifiante pentru siguranţa oamenilor. Jurnal bihorean a aflat că nici măcar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bihor nu a fost anunţat prin 112 de tragedie.
Cu toate că salvamontiştii, pompierii şi echipajele SMURD au intervenit instantaneu când au aflat, misiunea lor a fost enorm de mult întârziată fiindcă nu au fost anunţaţi în timp util.
Dispărut de pe radar
Dr. Hadrian Borcea, director medical la Spitalul Judeţean, a declarat că el e cel ce a anunţat ISU Bihor şi asta pentru că şi el, la rândul lui, a fost anunţat de dr. Raed Arafat, aflat în afara ţării.
Dr. Arafat i-a spus că a fost sunat de cineva care l-a anunţat că avionul medical ar fi dispărut de pe radar. Dr. Arafat l-a rugat pe dr. Borcea să verifice informaţiile şi să se ia măsuri de siguranţă.
Dr. Borcea a sunat la Aeroportul Oradea şi spune că cei de acolo i-au transmis că au văzut aparatul cu vreo zece minute în urmă şi că probabil va avea o mică întârziere.
Un alt telefon de la Arafat a dat de ştire dr. Borcea că avionul s-a prăbuşit şi să se intervină imediat. Dr. Borcea şi-a anunţat colegii de la ISU Bihor şi de aici pompierii bihoreni s-au mobilizat, 22 de subofiţeri şi 1 ofiţer de la Ştei plecând alături de mai multe echipaje de paramedici şi terapie intensivă mobilă spre locul tragediei.
Se impun măsuri
Odată tragedia petrecută, urgentiştii îşi pun mari semne de întrebare şi se tem că această nenorocire s-ar putea repeta.
Singura persoană care şi-a dat demisia, culmea, fără însă a fi acuzat, este şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, col. Ioan Burlui, care a declarat pentru presa centrală: „Sunt în măsură să adopt cu demnitate orice măsură. Nu aştept să mi-o ceară cineva (n.r. – demisia) pentru că sunt în măsură să o depun singur. Eu nu îmi imput nimic. Noi nu putem decât să vorbim de lege, nu pe lângă lege. Mă refer la Legea 741/2008 referitoare la modul în care se manageriază accidentele aviatice civile. Important este ca după acest incident să fie luată o măsură în favoarea oamenilor aflaţi în situaţii de urgenţă. Pe mine mă doare sufletul că sunt victime aşa cum a fost şi cazul cu acei şase oameni căzuţi cu maşina în canalul Dunăre – Marea Neagră, aşa cum a fost şi cu colegul nostru de la Feteşti. Numai în pielea familiei să nu fii!”.
Mai exact s-ar putea repeta ca un alt eveniment, poate şi mai groaznic, nu va putea fi localizat de pe urma apelului telefonic la 112, punându-se în pericol vieţile oamenilor. Cu alte cuvinte, în zadar s-a redus timpul de ajungere la cazuri de urgenţă, dacă urgentiştii nu sunt ajutaţi cu localizarea exactă a locului de producere a evenimentului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!