Plenul Consiliului Judeţean a aprobat, miercuri, în unanimitate, proiectul strategic pe fonduri transfrontaliere Ro-Hu pentru judeţul Bihor, centrat pe îmbunătăţirea infrastructurii de sănătate din judeţ – de unde şi acronimul „HEALTH”. Telemedicină, un nou accelerator liniar de particole la Centrul oncologic din Oradea, centre montane de salvare, la Padiş şi la Stâna de Vale.
În total, proiectul valorează 9,5 milioane de euro şi Municipiul Oradea beneficiază cel mai mult: 5,2 milioane de euro, prin prisma spitalelor ce funcţionează aici. Chiar dacă este lider de proiect, Consiliul Judeţean are o alocaţie de doar 786.515 euro din acest proiect, în timp ce partenerul maghiar, spitalul din Berretyoujfalu are alocaţi 882.353 de euro. Ceilalţi parteneri sunt oraşele Marghita, Salonta, Beiuş şi Aleşd, fiecare cu câte 275.122 de euro, dar şi Universitatea din Oradea, cu 1,5 milioane de euro (rotunjit) alocate.
„Din suma iniţială de 13 milioane de euro, s-a ajuns la 9, deoarece acceleratorul de particule va fi asigurat de Guvern, astfel încât rămân bani pentru dotarea Muzeului Ţării Crişurilor”, a declarat preşedintele Pasztor, precizând că telemedicina ce va interconecta spitalele din oraşele Bihorului şi spitalul din Berretyoujfalu va avea rolul aplicării unor diagnostice şi a unor proceduri medicale mult îmbunătăţite. De altfel, prin acest proiect, Oradea ar putea deveni un important centru naţional pentru medicina în oncologie. În lista de echipamente care ar urma să fie achiziţionate la Oradea figurează SPECT CT, ANGIO CT – cea mai recentă tehnologie în domeniu, un CT cu 64 de de spire şi un CT de 128 de spire.
Citiți principiile noastre de moderare aici!