Este povestea unui conducător auto nevoit să-și caute dreptatea în justiție, deși până și vatmanul a fost de acord să încheie o înțelegere amiabilă în care și-a recunoscut culpa. Procesul a trecut de prima instanță, Judecătoria Oradea, și se află acum, în apel, la Tribunalul Bihor.
Tamponare soluționată prin înțelegere amiabilă
Conducătorul auto a relatat judecătorilor că, pe 21 martie 2022, a fost implicat într-o tamponare în sensul giratoriu de la intersecția străzilor Primăriei, Decebal și Calea Aradului, din Oradea. Bărbatul a susținut că a fost acroșat în partea din dreapta spate de un tramvai care ”s-a pus în mișcare la semaforul ce îi permitea intrarea în sensul giratoriu”.
„În sensul giratoriu se acordă prioritate celor care circulă deja în sensul giratoriu, în prezenta speță, autovehiculul reclamantului. Fiind o intersecție dirijată, tramvaiele pierd prioritatea și sunt obligate să respecte semnele de circulație instalate”, se arată în reclamația conducătorului auto, menționată în hotărârea Judecătoriei Oradea.
Acesta a precizat că s-a dus la Poliția Rutieră, unde, după ce un polițist l-a ascultat și a fost de acord că singurul vinovat pentru producerea evenimentului rutier a fost conducătorul tramvaiului, șeful de depou și vatmanul au fost de acord să încheie o constatare amiabilă. În baza acesteia, șoferul s-a adresat asiguratorului RCA cu o solicitare de despăgubire.
Asiguratorul a refuzat plata daunelor
Doar că firma de asigurare i-a respins dosarul de daune, pe motiv că vina i-ar aparține, de fapt, șoferului. Acesta nu a avut succes nici după ce a cerut sprijinul Autorității de Supraveghere Financiară, așa că a ajuns la Entitatea de Soluționare Alternativă a Litigiilor Financiare Non-Bancare. Aceasta a apreciat că vinovăția este doar a vatmanului: „Dat fiind faptul că era obligatorie respectarea indicatorului «acordă prioritatea /cedează trecerea» de către conducătorul tramvaiului, conciliatorul apreciază culpa exclusivă în sarcinan acestuia.” Drept urmare, a fost propusă despăgubirea șoferului de către asigurator cu 9600 de lei, valoarea reparațiilor mașinii.
[eadvert]
În cadrul procesului, reprezentanții OTL au susținut că șoferul este cel vinovat de producerea tamponării, arătând că tramvaiul s-a pus în mișcare doar când semaforul i-a indicat culoarea verde. Judecătoria Oradea a respins aceste susțineri ca fiind nedovedite, mai ales că în imaginile depuse de societatea de transport local nu a fost surprins momentul tamponării.
În plus, în cuprinsul formularului de constatare amiabilă a accidentului vatmanul și-a recunoscut culpa, a menționat instanța care i-a dat dreptate reclamantului și a obligat asiguratorul să-i plătească acestuia atât reparațiile în valoare de 9600 de lei, cât și cheltuielile de judecată, de peste 4.000 de lei.
Firma de asigurare a declarat apel, astfel că procesul s-a mutat la Tribunalul Bihor, unde are termen de judecată pe 10 aprilie.
Trimite articolul
XOare daca paguba era mai mare la tramvai ce zicea asiguratorul. In cazul in care e acelasi
Constatul Amiabil nu stabileste culpa acesta este doar un cumul de date care pe baza declaratiilor se stabileste culpa
Legea nu este reglementata corect pentru circulatia in sensul giratoriu (vezi n exemple si discutii pe acest gen )
Morala cand ai accident solicita proces verbal politie chiar daca se merge pe un avertisment ,,, dar ai o hartie in plus in fata hotilor ..scuze asiguratorilor .
Tramvaiul nu trebuie sa respecte indicatoarele, are priotitate tot timpul
-
Cine e … la articole cu Bolojan ,cu Codul Rutier numai se joaca.
Spuneti cine este asiguratorul, ca sa-l boicotam!