Liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania a montat, marți, o placă pe podul Macio/Prezan, cu numele maghiar al râului Crişul Repede – Sebes-Koros Folyo, chiar sub cea inscripţionată în română. Gestul său este ilegal şi, conform autorului, are rostul de a atrage atenţia publicului asupra inscripţionării bilingve în Oradea.
„Am organizat evenimentul de nesupunere civică pentru a atrage atenţia asupra faptului că nici de data aceasta, nici acest pod nu are denumirea râului în limba maghiară, deşi dreptul de-a avea această inscripţie este garantat prin mai multe legi în vigoare, introduse odată cu aderarea României la UE. Acestea sunt Convenţia cadru pentru protejarea minorităţilor, de la Strasbourg şi Carta europeană a limbilor minoritare şi regionale”, a declarat Csomortany imediat după ce a montat placa, la intrarea pe pod dinspre strada Dragoş Vodă.
Acesta insistă că şi Legea administraţiei publice are referiri la obligativitatea inscripţionărilor bilingve în cazul minorităţilor care depăşesc 20% din populaţie. PPMT a montat o singură astfel de placă. „Nu e datoria noastră să le amplasăm, ci a Primăriei. Am vrut doar să punem semnul exclamării legat de absenţa inscripţiei. Vom depune o cerere în scris la Primărie şi aşteptăm răspunsul. De ce podul acesta? Suntem bucuroşi că s-a terminat această investiţie, este binevenită. Ne pare rău că bucuria ne este umbrită de această omisiune banală”, e concluzia sa.
Gestul partidului este în afara legii, din moment ce nu a primit şi nici măcar nu a cerut o autorizaţie pentru amplasarea plăcii pe domeniul public. Teoretic, Primăria, cea de la care se aştepta amplasarea plăcii inscripţionate în maghiară, are dreptul de a amenda contravenienţii.
PPMT-istul a spus că partidul său a mai montat plăcuţe similare şi pe alte poduri din Oradea dar acestea nu au avut viaţă lungă – cea de pe podul Sovata, spre exemplu, n-a rezistat nici patru ore.
Citiți principiile noastre de moderare aici!