Instalații electrice defecte sau exploatate necorespunzător, lipsa autorizației de securitate la incendiu, neasigurarea limitării propagării incendiului în interiorul construcției și la vecinătăți, nefuncționarea iluminatului pentru evacuarea din clădire, deficiențe de ordin organizatoric etc. Acestea sunt printre neregulile descoperite de pompierii bihoreni în timpul celor 116 controale efectuate la grădinițe, școli primare, școli gimnaziale și licee din 66 de localități de pe raza județului Bihor.
[eadvert]
Controalele au demarat la începutul acestui an și au fost realizate de personalul Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana”.
Amenzi de 25.000 de lei
„Numai luna trecută pompierii au făcut peste 25 de astfel de acțiuni. În urma verificărilor efectuate, au fost depistate 934 de nereguli pe linia apărării împotriva incendiilor, din care 185 au fost remediate pe timpul controalelor. Pentru deficiențele constatate au fost aplicate 736 de sancțiuni contravenționale, din care 711 avertismente și 25 de amenzi în valoare de 25.000 lei”, a transmis Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana”.
Potrivit acesteia, pe timpul controalelor, pompierii din cadrul Inspecției de Prevenire și Serviciului Pregătire pentru Intervenție și Reziliența Comunităților (SPIRC) au organizat și desfășurat 126 de instruiri, la care au participat 1.045 de cadre didactice și personal auxiliar din cadrul unităților de învățământ și 87 de exerciții de evacuare și intervenție, în care au fost implicate 2.146 de persoane (preșcolari, elevi și cadre didactice).
„În primele opt luni ale anului, exceptând perioada vacanțelor școlare, personalul Inspecției de Prevenire și al SPIRC a derulat acțiuni de informare preventivă și pregătire a elevilor și cadrelor didactice, aferente Campaniilor naționale RISC «Siguranța NU e un joc de noroc!», R.I.S.C. «Mai bine previi, decât să nu fii!», «Ai grijă la cea mai mare grijă: siguranța copilului tău!» și «Nu tremur la Cutremur», aceste activități de educație preventivă urmând a fi reluate la nivelul școlilor, începând cu data de 13 septembrie”, a anunțat Camelia Roșca.
Pompierii au anunțat că vor continua, şi în perioada următoare, acțiunile de control la unitățile de învățământ din județ, scopul fiind eliminarea riscurilor care duc la incendii și aplicarea legalității în domeniul situațiilor de urgență.
Citiți principiile noastre de moderare aici!