Bogdan Iofciulescu, nepotul lui Liviu Lupea, a emigrat împreună cu familia în SUA în 1983, pe când avea doar 9 ani. Ajuns la maturitate, și-a găsit şi împlinirea profesională. El a fost selectat să facă parte din echipa care a realizat filmografia celui mai premiat film la Oscar 2017 – „La La Land”. Unul dintre cele şase premii Oscar obţinute de acesta a fost decernat tocmai pentru filmografie. „Nu ţin minte să fi trăit un aşa superb sentiment de mândrie pentru ceva în care nu am «pus umărul», deci nu am fost parte. Dar l-am însoţit pe Bogdan la filmări, îi ştiu truda şi dedicarea în meseria sa, perfecţionismul constructiv. Când a început (prin anii 93-95), era al 16-lea free-lancer în domeniu din Los Angeles. Acum 5 ani erau mai mulţi de 200, organizaţi în echipe diferite ca anvergură şi specializări. Să fii ales în echipa de filmare a unui set de reclame comandate de Nike (cu Tiger Woods angajat, ca şi el!), pe domeniul de golf al celebrului Clint Eastwood, iar recent în echipa de realizare a lungmetrajului La La Land, astea şi multe altele, vin ca un corolar al eforturilor şi seriozităţii sale profesionale”, spune Liviu Lupea cu mândrie despre cel pe care îl numeşte „nepotul preferat”. Liviu Lupea spune cu admiraţie că Bogdan Iofciulescu a moştenit calităţile de luptător de la mama lui, doamna Doina.
Când a auzit numele nepotului său pe scena Oscarului, Liviu Lupea a trăit o bucurie imensă.
Un român contribuie la obţinerea unui Oscar de către lungmetrajul „La La Land”. Fostul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Liviu Lupea, a mărturisit că a împărţit de la distanţă bucuria nepotului său, Bogdan Iofciulescu, la aflarea veştii potrivit căreia Ocarul-ul pentru „Cea mai bună imagine” (prima categorie după cele ce vizează actorii, regizorii, scenariile) a fost atribuit echipei din care a făcut și el parte la realizarea filmărilor de 6 ori premiatului „La La Land”.
„O dată în plus, felicitări pentru momentul trăit la pronunţarea numelui său pe scena OSCAR-ului, drept mulţumire pentru prestaţia excepţională, a sa şi a echipei sale Cinemoves”, a spus Liviu Lupea. Orădeanul naturalizat de la Sibiu spune că a rămas impresionat de tehnica pe care a văzut că o stăpâneşte nepotul său atunci când l-a însoţit de 3-4 ori la filmări şi a făcut parte din echipă. Liviu Lupea nu este un necunoscător, la rândul său fiind un împătimit al artei fotografiei.
„Bogdan şi-a dorit încă de la început să lucreze în domeniul industriei cinematografice, fără să emită pretenţii de lungmetraje. Şi-a dorit tot timpul să se realizeze în zona tehnică, şi a reuşit cu multă dăruire şi abnegaţie pentru meseria lui. Am văzut şi la filmările cu Tiger Wood cu ce macarale filmează, cu acţionare mecanică, hidraulică… cu ce camere, şi am înţeles că unul dintre secrete este simbioza dintre cameră şi macara. Bogdan trebuia să fie apoi unul cu directorul de imagine care gestionează camera pe un display, ca la NASA. Dacă directorul de imagine a dorit cinci duble, Bogdan trebuia să facă aceeaşi mişcare de cinci ori, mişcări de mare fineţe. Îşi face meseria cu sacrificiu şi chiar dacă pare una elastică, e una împovărătoare. Premiul în sine e pentrul filmealogy, ceea ce implică un complex de activităţi”, spune Liviu Lupea.
Cel care a scris şi a regizat „La La Land”, Damien Chazelle, a explicat parcă cu cuvintele lui Liviu Lupea ceea ce se întâmplă în spatele camerei de filmare pentru ca rezultatul să fie cel văzut de o lume întreagă. „Există o magie în aceste scene, deoarece mișcarea camerei în sincronizare cu totul sporeşte emoția a ceea ce se întâmplă pe ecran”. „Pentru prietenii de acasă și din altă parte, care se întreabă ce fel de efort și măiestrie se întâmplă în unele momente în cinematografie, aici este un bun exemplu: Bogdan Iofciulescu la postul de comandă din spatele macaralei sale, la filmările La-La-Land. A fost grozav să auzi «mulțumesc lui Bogdan» în timpul atribuirii premiului Oscar pentru «Cea mai bună imagine”. Admiraţie pentru Bogdan!”, a spus Lee Blaine.
Liviu Lupea crede că Bogdan a moştenit-o pe mama sa, doamna Doina, care a fost o luptătooare. Bogdan s-a născut în Bucureşti şi a plecat cu părinţii, Doina şi Mircea, când avea 9 ani, emigrând în Statele Unite. A plecat cu sora sa, Raluca, care nu avea nici doi anişori. Raluca şi-a urmat tatăl în carieră, absolvent de Cultură Fizică, şi care deşi avea performanţe extraordinare la nivel de junior în baschet, nu a ezitat să o ia de la capăt în ţara baschetului. Mama lui Bogdan a fost sfătuită de cei din High life să urmeze o carieră de asistent-avocat. Când era în anul doi de studiu a fost „furată” de un lanţ hotelier care se pregătea pentru Jocurile Olimpice de la Los Angeles. Prin acelaşi sistem de head hunting a fost recrutată la Stuffer, apoi la un club exclusivist, care avea un zgârie-nori şi o plajă privată. Liviu Lupea spune că Bogdan vrea să revină în România în momentul în care copiii lui vor înţelege exact povestea ţării lui şi că probabil astfel de detalii le vor pune la cale atunci când îşi va vizita nepotul în SUA, la finele anului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!