Mihai Cabai a demisionat de la conducerea Termoficare Oradea SA. Locul său a fost luat de administratorul special de la CET – Electrocentrale Oradea, Stănel Necula, cel care va cumula, astfel, şefia celor două regii. Necula este omul adus de Ilie Bolojan de la Brăila pentru a scăpat CET Oradea de la faliment. După doi ani în care, sub spectrul dezastrului de la CET, municipalitatea a separat producţia de transportul şi distribuţia energiei termice, înfiinţând Termoficare SA, iată că acum se merge spre o reunire a celor două regii locale electro-termice. Dacă Electrocentrale va falimenta într-un final, Termoficare are menirea de a deveni operator licenţiat pe producerea agentului electro-termic în Oradea, de anul viitor.
Cabai – demisie pe tăcute
Termoficare ar absorbi Electrocentrale (CET) Oradea
Stănel Necula confirmă faptul că municipalitatea pregăteşte o fuziune a celor două regii. Se doreşte ca, o dată ce centrala pe gaz va intra în funcţiune, la anul, producţia, transportul şi distribuţia energiilor electrică şi termică să fie gestionate de către un singur operator: Termoficare SA. „Este o măsură premergătoare capacitării surselor noi de producţie (noua centrală pe gaz de la CET – n.red.). Oradea trebuie să fie pregătită pentru a fi capabilă să producă şi să distribuie energie electrică şi termică. Eu propun o fuziune prin absorbţia Electrocentrale de către Termoficare, dacă planul de reorganizare trece. Dacă nu trece, deoarece sunt contestaţii depuse şi sunt termene de respectat, atunci vom avea două societăţi”, spune Necula. “Practic, vom face un studiu de fezabilitate prin care propunem creditorilor posibilitatea fuziunii cu preluarea creanţelor de către Termoficare şi cu preluarea licenţelor de producţie, de la 1 ianuarie. Este un scenariu gândit încă de acum doi an”, arată administratorul special al CET Oradea. „Trebuie să ne pregătim un back-up”, recunoaşte Necula, care aşteaptă data de 30 septembrie pentru ca judecătorul sindic să aprobe planul de reorganizare de la CET. Chiar dacă planul a fost aprobat deja de către adunarea creditorilor, sunt unii creditori care-l contestă – ANAF, Unicom Tranzit şi SNLO – astfel încât administratorul special de la CET are încă emoţii.
Schemă nouă la CET
Între timp, însă, Necula trebuie să prezinte Executivului Primăriei o nouă organigramă care să administreze noua centrală pe gaz. S-ar putea ca unii oameni din actuala schemă de personal de la CET să dispară şi să apară, în schimb, oameni noi! În ideea în care Electrocentrale nu scapă de faliment, va fi mutat tot personalul la Termoficare SA, iar dacă se aprobă planul de reorganizare, Electrocentrale va fi absorbită de către Termoficare. Absorbţia Electrocentrale de către Termoficare este prevăzută în planul de reorganizare a societăţii pus pe masa creditorilor şi a judecătului sindic, transmite Necula. “Pentru partea de organigramă pentru sursa nouă am primit termen de la dl. viceprimar Mălan să prezintă o nouă structură, flexibilă, operaţională. În două săptămâni trebuie să prezint noul model de lucru pe care-l vom folosi din lunile decembrie – ianuarie. Atunci se va face preluarea sursei şi va fi operaţională. Mergem pe un concept de profesionalism, performanţă, în organigrama nouă. Vom organiza concursuri pentru posturile noi. Este posibil să apară oameni noi sau să rămână cei din actuala organigramă. Pe fond, treburile sunt aceleaşi: producem, transportăm, distribuim energie electrică şi termică, dar am o altă concepţie despre cum trebuie organizat acest serviciu, astfel încât organigrama va fi diferită”, susţine Necula.
Necula este optimist că centrala pe gaz va fi finalizată până la finalul acestui an. În paralel cu lucrările de la CET, se fac demersurile pentru licenţierea ce trebuie primită de la ANRE. De asemenea, Electrocentrale trebuie să îşi pună în ordine acordurile şi racordurile cu Trangaz şi Transelectrica. „Lucrăm la autorizaţia de înfiinţare pentru noul racord la termoficare şi pentru transportul gazului. Eu zic că stăm bine, am întocmit documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de înfiinţare, am fost la ANRE pentru autorizări, licenţieri, au văzut ce documente avem pregătite şi vom materializa ce ţine de Executivul local. Vom depune documentaţia pentru autorizaţia de înfiinţare în prima săptămâna din iulie. Însă abia după procesul-verbal de recepţie a resursei noi se poate obţine licenţierea”, declară Necula.
„Suntem în grafic”
În privinţa graficului de lucrări de la centrala pe gaz, chiar dacă este optimist, Stănel Necula îşi ia o rezervă necesară: „Suntem în grafic. Cresc clădiri, s-a instalat turbina. Cred că lucrurile se vor întâmpla. Să ne ferească Dumnezeu de alte blocaje de altă natură – avize, acorduri, autorizaţii cu timpii aferenţi obţinerii acestor avize. De exemplu, pe relaţia cu Transgaz, dl. primar este la Bucureşti discută şi cu ANRE privind modalitatea prin care trebuie să primim acest acord de acces la resursa gaz”. Noua turbină pe gaz de la CET a fost produsă în SUA de General Electric şi asamblată în Ungaria, fiind instalată la CET Oradea în cursul lunii mai. Este o turbină ce produce energie electrică şi termică, pe bază de gaze naturale. Costul acesteia, împreună cu generatorul, a costat peste 18 milioane de euro.
Gazul Oradiei, în context european
Oradea a optat pentru asigurarea termoficării oraşului prin gaze naturale, în detrimentul unei retehnologizări pe bază de cărbunele existent în plan local, în condiţiile în care Uniunea Europeană îşi conturează în această perioadă o strategie-cadru pentru o Uniune Energetică la nivel european. Aceasta are menirea de a reduce inclusiv dependenţa faţă de gazul rusesc, cu atât mai mult cu cât asistăm la o deteriorare a relaţiilor între Occident şi Rusia. „Dacă prețul energiei din Est devine prea mare, fie din punct de vedere comercial, fie din punct de vedere politic, Europa ar trebui să poată trece foarte rapid la alte canale de aprovizionare. Trebuie să putem inversa fluxurile de energie atunci când este necesar. Trebuie, de asemenea, să creștem ponderea energiei din surse regenerabile pe continentul nostru”, este mesajul transmis de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Citiți principiile noastre de moderare aici!