Unii bihoreni care au recepţionat cardurile de sănătate au semnalat exprimări neclare vizavi de codul pin personalizat şi temeri vizavi de confidenţialitatea declarării pro-transplant, iar medicii de familie sesizează şi alte sincope.
Pin cu 4, nu cu 3
Pe hârtia primită cu cardul, se menţionează că fiecare asigurat îşi va activa cardul şi îşi va personaliza pinul cu ocazia primei consultaţii la medicul de familie, din ianuarie 2015 încolo. Neclarităţile sesizate JB şi confirmate şi de şeful Casei de Asigurări de Sănătate se referă la un paragraf de la începutul „scrisorii cu cardul”, unde se menţionează că pinul va fi cu „4” cifre, dar în partea stângă – jos apare scris, ca exemplu, „PIN” şi sub el „000” – adică un număr cu trei cifre nu cu patru, aşa cum se spune mai sus.
Asiguraţii care nu sunt la curent cu ştirile se declară confuzi: „Până la urmă pinul e cu trei sau patru cifre?” sau „Pinul meu e 000?”.
Confuzia a fost sesizată şi de şeful CAS Bihor, Ionuţ Gheorghe, care spune că e poate o problemă de tipizare.
A doua problemă pare o temere din partea unor cetăţeni, referitoare la completarea scrisorii primite, mai exact la rubrica despre acordul sau dezacordul în privinţa transplantului de organe.
Oamenii se tem că dacă îşi vor da acceptul în scris pentru transplant, unii „binevoitori” ar putea specula şi profita şi nu sunt siguri că li se va păstra confidenţialitatea opţiunii.
Şi medicii de familie
Pe de altă parte, reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi ai Federaţiei Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie consideră că CNAS face presiuni nepotrivite asupra medicilor de familie şi crează neclarităţi în rândul populaţiei. Doctorii de familie transmit că nu vor accepta personalizarea cardurilor pentru oamenii care nu au nevoie de consultaţie fiindcă le supraîncarcă programul.
Pe de altă parte, medicii de familie spun că acest card a fost conceput de la început fără un capitol privind distribuţia şi implementarea, iar cititoarele de card costă mai mult de cinci euro, cât ar fi anunţat CNAS – dacă se doreşte să nu se blocheze din prima zi de utilizare.
În plus, doctorii atenţionează şi alte neclarităţi: copiii nu au card şi se va folosi cardul părinţilor, dar nu se ştie situaţia copiilor din orfelinate şi nici cea a minorilor cu părinţi plecaţi din ţară sau cei neasiguraţi. Şi situaţia gravidelor care nu au asigurare (dar sunt asigurate numai pe perioada sarcinii) şi care nu vor avea card e neclară, la fel ca şi urgenţele pacienţilor neasiguraţi şi fără card. Nu se ştie ce trebuie făcut dacă un pacient îşi pierde cardulpentru că tehnic, o adeverinţă pe care ar putea-o prezenta nu ţine loc de card.
Doctorii de familie au transmis că abordarea CNAS nu este deloc cea potrivită şi cer „colaborare reală, comunicare şi respect, nu presiuni sau ameninţări”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!