Ca dovadă, până în prezent nici un investitor nu s-a angajat la un proiect de acest gen. Constructorii consideră că puterea financiară a firmelor orădene este deocamdată prea mică pentru ca astfel de investiţii să fie profitabile.
Majoritatea firmele îşi desfăşoară activitatea în apartamente transformate în sedii sau în case amenajate pentru a servi unor scopuri comerciale. Lipsa unor complexe destinate spaţiilor comerciale şi birourilor este pusă de directorul Federaţiei Patronilor Bihor, Dan Octavian, pe seama puterii financiare scăzute a firmelor orădene.”Din punctul meu de vedere nu există o piaţă economică suficient de dinamică, care să susţină astfel de proiecte. Există câteva spaţii pentru birouri, de clasa B şi C, făcute din case şi care au fost adaptate pentru activităţi comerciale”, a declarat Dan Octavian. „Să nu uităm că Oradea s-a lansat pe piaţa imobiliară acum doi ani. Atunci a fost făcută prima fundaţie a unui bloc de locuinţe. Deocamdată toţi constructorii sunt concentraţi pe apartamente. Este o afacere sigură, nu riscă să rămână cu ele nevândute”, a explicat reprezentantul Federaţiei Patronilor. El a precizat că asociaţia din care face parte a încercat să determine câţiva constructori să investească într-un parc industrial, cu spaţii pentru închiriat, atât pentru producţie cât şi birouri. „Ideea era să se construiască hale performante cu faţade gen showroom şi cu spaţii special amenajate pentru birouri, însă firmele preferă să stea în continuare în grajduri şi hale renovate, unde plătesc mai puţin”, a spus Dan Octavian.
Investiţiile în locuinţe mai atractive
Unul dintre investitorii în domeniul imobiliar din Oradea, Călin Raita, a povestit că are în construcţie complexe rezidenţiale care însumează câteva mii de locuinţe, însă nu şi spaţii destinate activităţilor comerciale şi birouri. „S-ar putea din luna decembrie să începem să lucrăm la un astfel de proiect. Însă un complex de birouri de clasa A înseamnă o investiţie foarte mare şi chiriile ar fi foarte ridicate. Astfel de proiecte sunt viabile pentru oraşe ca Bucureşti, Timişoara, Cluj. Şi construcţia la apartamente a început foarte târziu în Oradea”, a declarat Raita.
Casetă- Ofertă mică, preţuri mari
În centrul Oradiei, pe pietonal, spaţiile comerciale se vând cu sume cuprinse între 4000 – 5000 de euro, un metru pătrat. În alte zone cu vad comercial, ca de exemplu pieţe sau bulevarde preţul de vânzare este între 2500 – 3000 de euro pe metru pătrat. „În zona Decebal avem de vânzare un astfel de spaţiu la 3000 de euro pe metru pătrat”, a declarat Iosif Szabo, administrator al unei agenţii imobiliare. Chiriile se situează între 7 – 15 euro pe mp pătrat, în cazul spaţiilor destinate birourilor şi situate în zone mai puţin comerciale şi ajung până la 30 – 40 de euro, în cazul celor destinate magazinelor. „În Lotus metru pătrat se închiriază cu 30-40 euro pe lună, iar un apartament cu trei camere, pentru birouri cu circa 400 de euro pe lună”, a spus expertul imobiliar.
Georgiana Anghel
Trimite articolul
XDoresc un raspuns bazat pe documente din partea domnului Filip Petru…..