O informare transmisă Consiliului Naţional al Rectorilor clarifică situaţia în care se află profesorii şi conferenţiarii Universităţii din Oradea care au apărut pe lista publicată de Ministerul Justiţiei referitoare la cei ce au semnat recomandări/documente privind coordonarea lucrărilor pentru persoane aflate în regim de detenţie.
Conform raportului, care publică declaraţiile universitarilor, asumate sub semnătură proprie, niciunul dintre cadrele didactice ale Universităţii din Oradea ,,nu a desfăşurat o activitate de coordonator ştiinţific, în sensul acceptat în mediul academic .
,,Actele efectuate (estimare a timpului necesar elaborării unei lucrări, referate ştiinţifice asupra unor cărţi finalizate integral, recomandare în vederea scrierii unei cărţi) nu pot fi considerate, pe de o parte, drept coordonare ştiinţifică, iar pe de alta, nu pot fi considerate acte ilegale sau imorale”, se arată în raportul transmis Consiliului Naţional al Rectorilor.
Universitarii orădeni cred că persoanele din detenţie aveau pregătirea necesară scrierii cărţilor de specialitate.
Universitatea din Oradea a finalizat raportul privind profesorii şi conferenţiarii universitari care au fost acuzaţi că ar fi ajutat persoanele aflate în regim de detenţie să-şi scrie cărţile publicate.
„Universitatea din Oradea nu a primit niciun document oficial din partea autorităţilor statului, toate datele avute la dispoziţie sunt cele publicate în presă şi pe site-uri cum ar fi Hotnews şi România curată. Prin urmare, analiza situaţiilor în care apare menţionată Universitatea din Oradea a fost făcută pe baza datelor extrase din fişierele publicate pe site-ul România curată”, se arată în raport.
Astfel, comisia care a analizat situaţia la nivelul Universităţii din Oradea le-a cerut celor implicaţi câte o notă explicativă, scrisă, asumată pe propria semnătură, în care să fie clarificată menţionarea lor pe lista publicată de Ministerul Justiţiei şi în presă. Cadrele didactice au trebuit să menţioneze în ce a constat calitatea de coordonator ştiinţific, dacă au avut altă calitate, au transmis documente către sau au avut corespondenţe cu conducerile penitenciarelor sau orice alte informaţii pe care le consideră relevante pentru lămurirea implicării lor în situaţiile menţionate. Conducerii Editurii Universităţii din Oradea i s-a cerut să prezinte o analiză privind publicarea materialelor şi dacă aceasta s-a făcut cu respectarea normalor şi procedurilor specifice.
Menţiuni
Prof. univ. dr. Anca Dodescu, fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Economice, actualmente angajată la CJ Bihor, figurează pe această listă că şi-a ajutat un fost coleg asistent universitar, pe Alin Silaghi, acesta publicând trei cărţi din puşcărie, în 2007 şi 2009, după ce fusese condamnat pentru corupţie.
În acest context, prof. Anca Dodescu a precizat că ,,nu a avut calitatea de conducător ştiinţific în sensul general acceptat în mediul universitar, nedesfăşurând niciuna dintre activităţile specifice: recomandarea temei, avizarea structurii lucrării, monitorizarea elaborării, verificarea manuscrisului şi a bibliografiei, asigurarea originalităţii şi avizarea publicării, pentru niciuna dintre lucrările în care apare menţionată . Anca Dodescu mai susţine că nu a avut nicio altă calitate, nu a desfăşurat niciun fel de corespondenţă cu conducerea penitenciarului şi nici nu a semnat vreun act privind aprobarea spre publicare a lucrărilor.
Cerinţe respectate
Şi conf. univ. Ioana Pop Cohuţ a arătat că nu a avut calitatea de coordonator ştiinţific, nedesfăşurând niciuna dintre activităţile specifice, pentru niciuna dintre cele două cărţi, în dreptul cărora apare menţionată ca şi coordonator ştiinţific.
,,În cazul lucrării «Comportamentul organizaţional», elaborată de Sebastian Nicolae Secoşan, publicată în anul 2014, facem precizarea că conducătorul ştiinţific menţionat – conf. univ. dr. Vasile Creţ, nu este cadrul didactic al UO, ci al Universităţii Agora. Lucrarea a fost publicată la Editura Universităţii din Oradea, cu respectarea cerinţelor editoriale”, se mai arată în raport.
În ceea ce priveşte lucrarea „Arestul preventiv în legislaţia românească”, seamnată de Cristian Adrian Marchiş, coordonatorul ştiinţific menţionat, prof. univ. dr. Valentin Mirişan, a precizat că nu a fost coordonator ştiinţific şi nici referent de specialitate. Mai mult, Mirişan a menţionat că nu a văzut niciodată lucrarea, nici scrisă şi nici pulicată.
„Dl. prof. univ. dr. Valentin Mirişan, a elaborat la data de 31.10.2014, în calitate de decan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii din Oradea, o simplă recomandare pentru domnul Marchiş Adrian Cristian, persoană privată de libertate, la solicitarea soţiei acestuia. Recomandarea s-a bazat pe consideraţia că un absolvent al Facultăţii de Drept este capabil să elaboreze o lucrare în domeniul pregătirii de specialitate”, se mai menţionează în raport.
Concluzii
În concluzia raportului se arată că nici unul dintre cadrele didactice ale Universităţii nu au desfăşurat o activitate de coordonator; că persoanele aflate în detenţie, care au publicat materialele în legătură cu care se fac referiri la cadre didactice ale Universităţii din Oradea, aveau pregătirea profesională care să le ofere posibilitatea scrierii cărţilor de specialitate menţionate şi că publicarea sub egida Editurii Universităţii din Oradea s-a făcut cu respectarea procedurilor în vigoare la acea dată.
„Universitatea nu are posibilitatea verificării realităţii declaraţiilor sau corectitudinii modului de redactare a publicaţiilor de către autori, astfel încât răspunderea asupra realităţii celor declarate revine în întregime autorilor”, se mai precizează în raport.
Citiți principiile noastre de moderare aici!