CET Oradea are probleme iar orădenii vor simţi pe pielea lor asta. În această lună, ConsiliulLocal Oradea va aproba noul preţ al gigacaloriei, mărit cu 6,31%. ANRSC a aprobat această majorare, în condiţiile în care Electrocentrale SA Oradea ar fi vrut o majorare şi mai accentuată.
Executivul local nu e dispus să greveze bugetul local cu această nouă majorare a preţului la energia termică. Preferă ca, de aceşti bani, să investească în reabilitarea reţelei. Cu jumătate de gură, Opoziţia PDL vorbeşte de o soluţie mixtă, care ar presupune implicarea municipalităţii, într-un fel sau altul, pentru atenuarea efectelor scumpirii la populaţie. Slabe şanse, însă, pentru un asemenea demers.
Directorul economic al Primăriei, Eduard Florea, ne-a explicat situaţia dificilă în care se află CET-ul, ce ar pierde 36 de lei pe fiecare gigacalorie produsă. Lipsa sprijinului consistent din partea Guvernului şi pierderile pe reţea fac ca majorarea preţului să fie imperios necesară, transmite reprezentantul municipalităţii. Acestora li se adaugă şi efectele încetării producţiei la Cemtrade (Alumina), în 2007. Această întreprindere era un client important pentru CET, îndeosebi pe timp de vară.
„Dacă ne comparăm cu alte oraşe cu încălzire centrală – Arad, Iaşi, Braşov – preţurile noastre sunt mai mici şi vor fi întotdeauna mai mici. Dar bugetul local fiind aşa cum este, nu ai o foarte mare libertate să te mişti. Orice intervenţie asupra bugetului local e cu plus şi minus. Eu, pe partea de venituri nu pot identifica acum alte surse”. L-am citat pe directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea. Întrebarea pe care i-o adresasem se referea la posibilitatea ca administraţia locală să suporte din bugetul Oradiei mărirea preţului la gigacalorie cu 6,31%, aprobată de ANRSC, după ce în prealabil Electrocentrale Oradea ceruse o majorare şi mai consistentă, având în vedere pierderile tot mai mari pe care le acumulează.
Veşti proaste
Gigacaloria creşte acum de la 246,12 lei/gigacalorie la 261,69 lei/gigacalorie. Aşadar, avem o creştere de 15,57 lei/Gcal, din care 1,56 lei suportă obligatoriu Primăria Oradea. Dacă municipalitatea va decide să nu suporte majorarea, rezultă o creştere a gigacaloriei la populaţie de 14 lei, de la 179 la 193 lei/Gcal.
În cifre absolute la nivel de Oradea, aproximativ 7 milioane de lei noi ne-ar costa această majorare. Dacă municipalitatea ar decide s-o suporte din buzunarul public, s-ar renunţa automat la investiţiile CET, prevăzute pentru 2011: reabilitarea reţelelor de sub Piaţa Unirii şi de pe străzi precum Horea, Gheorghe Pop de Băseşti şamd. Cel mai probabil, săptămâna viitoare, aleşii locali vor vota majorarea preţului la gigacalorie pentru energia termică. Însă, sunt şanse mari ca această majorare s-o suporte tot populaţia. Ne-o confirmă primarul Ilie Bolojan. L-am întrebat dacă se au în vedere măsuri măcar pentru protecţia celor cu venituri mici. Primarul ne-a transmis că nu se au în vedere asemenea măsuri de sprijin destinate doar acelor orădeni pe care această majorare a gigacaloriei îi pun cu adevărat în dificultate.
Dureri de cap
Oradea digeră destul de greu frustrările pe care le acumulează o dată cu pierderile de la Electrocentrale Oradea. Pe lângă reţeaua de transport şi distribuţie, făcută ciur în mai multe zone din oraş – Rogerius, zona centrală – ce provoacă constant pierderi, mai sunt şi migrenele generate de atitudinea celor de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunale de Utilităţi Publice (ANRSC).
Directorul economic Florea se plânge de subvenţia mică pe care Oradea o primeşte de la Stat pentru energia termică. Constant mai mică decât cea de care beneficiază alte oraşe, precum vecinii de la Arad. „În loc să ne subvenţioneze cu 53 lei/Gcal, cât cerem noi, ne dau doar 40 lei/Gcal”, spune Florea. Mai mult, această subvenţie nu vine decât teoretic. În practică, de ani buni ANRSC şi Ministerul de Finanţe şi-au făcut un obicei din a vira doar parţial banii promişi pentru CET Oradea! Adică circa 25% din sume. „Anul trecut, din din 22 milioane de lei, au venit doar 4,7 milioane lei”, spune directorul, deranjat de soldul pe care-l are CET-ul, de pe urma neîncasărilor subvenţiilor promise de la bugetul de stat. SC Electrocentrale SA Oradea e tratată în acest mod în ciuda faptului că principala sa activitate constă în producerea de energie electrică pentru Statul Român, producţia de termie fiind doar o activitate derivată din producerea de electricitate.
În aceste condiţii, spune Eduard Florea, cu pierderile de pe reţea şi subvenţiile care nu mai vin din Capitală, Electrocentrale SA şi, într-un final, municipiul Oradea, ies în pierdere cu 36 de lei pentru fiecare gigacalorie produsă. Soluţia pentru eficientizare ar consta în reabilitatea reţelelor de transport şi distribuţie, coroborată cu investiţia într-un grup energetic nou, focusat doar pe energie termică. Până atunci, în fiecare iarnă se vor face ajustări pe pielea populaţiei…
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!