Apropierea primului termen de plată a aşa numitei „taxe pe stâlp”, în 25 mai, şi aplicarea acesteia construcţiilor din parcurile industriale aruncă în aer calculele tuturor. Companiile se văd obligate să achite statului anual 1,5% din valoarea contabilă imobilelor, deşi în calculele pe care şi le făcuseră înainte de a bate palma cu Primăria a contat foarte mult scutirea de impozit imobiliar pe trei ani. La rândul său, administraţia locală s-a trezit că roadele investiţiilor de milioane de euro în reţelele de utilităţi şi drumuri plătite de oraş pentru a face atractive terenurile virane alocate parcurilor industriale le va culege statul, pentru a le împrăştia, cine ştie pe unde, în ţară. „Ne leagă de mâini şi de picioare şi ne iau banii”, este concluzia exprimată plastic de primarul Ilie Bolojan.
În aceste condiţii, edilii au trimis luni, o adresă imperativă Guvernului, prin care cere scutirea parcurilor industriale de la această taxă. Prevederea ar trebui inclusă în nomele metodologice ale Legii privind construcţiile speciale, aflată azi pe ordinea de zi a Guvernului. Alternativa: Consiliul Local va fi convocat în regim de urgenţă pentru a decide desfiinţarea parcurilor industriale şi aplicarea impozitului pe clădire de 1%, care se practică în Oradea.
Procese în justiţie
„Avem două probleme majore cu această taxă. Pe de o parte, e vorba de încălcarea angajamentelor statului. Pin Codul fiscal anterior şi prin angajamentele pentru ajutoarele de stat, se garanta companiilor din parcurile industriale că sunt scutite pe impozitele pe clădirile pe care le fac acolo. Acum există riscul ca aceste companii din Parcurile Industriale să ne atace în instanţă. Statul s-ar putea trezi cu nişte procese. Companiile şi-au făcut nişte calcule în care aceste cheltuieli nu erau incluse”, crede primarul. Acesta reclamă şi inechitatea faţă de bugetele locale. În prezent, în parcul industrial de pe Borşului s-au recepţionat lucrări de 43 de milioane de euro în imobile. „În loc să încasăm noi 1% din acest impozit – 430.000 de euro anual, dacă menţinem statutul de parc industrial, ia statul 643.000 de euro. Noi facem investiţii şi banii îi ia statul”, este calculul edilului care acuză o „decapitalizare a bugetului local.
Bolojan estimează că totalul investiţiilor angajate în parcurile industriale ar trebui să aducă 1,3 milioane de euro anual, la expirarea termenului de trei ani de scutire de impozit.
În acord cu investitorii
Cererea adresată Guvernului şi potenţiala desfiinţare a parcurilor industriale din Oradea a făcut obiectul întâlnirii pe care primarul Ilie Bolojan a avut-o cu reprezentanţii companiilor din Eurobusiness 1 ieri dimineaţă.
„În 25 mai ar trebui să plătească prima tranşă din acest impozit dar companiile nu ştiu nici măcar cum să formuleze declaraţia de impunere”, spune Ilie Bolojan. „Dânşii sunt solidari cu activităţile pe care le derulăm în această perioadă, pe de o parte, pentru menţinerea facilităţilor din parcurile industriale. Noi sperăm, în al 12 lea cea, Guvernul va modifica proiectul. Dacă nu se modifică, vom avea o întrunire extraordinară de Consiliu, cel mai probabil miercuri sau joi, în care va trebui să luăm nişte decizii: ori să renunţăm la statutul de juridic de parcuri industruale şi impozitele să intre pe clădiri, de la 1 ianurie 2014 ori să intre pe impozitul locald e 1% din 1 iulie 2014”, zice primarul. „Ce ne dorim: dacă tot vine răul peste noi şi companiile trebuie să plătească impozitul, mai bine să-l plătească la bugetul local”, este concluzia sa.
Răzgândire de 15 milioane
Bolojan a relevat o altă faţetă neplăcută a noii taxe: frânează investiţiile. Edilul spune că la întâlnirea de dimineaţă, reprezentantul uneia dintre companii a spusă că aceasta avea în lucru planul de a extinde investiţia cu 15 milioane de euro. Cu aplicarea noii taxe, noua facilitate se va muta în Polonia, unde statul propune o schemă de ajutor foarte atractivă.
Descentralizează cheltuilelile
Viceprimarul Mircea Mălan a pus situaţia într-un context mai larg. Punctând criza economică drept motiv obiectiv al scăderii investiţiilor, acesta a indicat abuzul de taxe ca motiv subiectiv pentru care investitorii ne ocolesc ţara. „Ne afectează în competiţia cu ţările învecinate. S-a spus de mai multe ori că lipsa de predictibilitate este cea mai mare problemă a României şi nu acordarea sau nu de facilităţi fiscale. Dar este foarte clar că dacă pui o povară fiscală suplimentară în timp ce înlături facilităţi, pierzi un avantaj important faţă de concurenţă”, a spus Mălan.
Acesta arată că statul atentează la veniturile administraţiilor locale prin taxe de acest gen: „în esenţă, această măsură mută impozitul pe clădiri de la bugetul local la cel central. Ori o atare măsură nu are nicio legătură cu autonomia locală şi cu descentralizarea autentică. Se descentralizează îndatoririle, sarcinile, obligaţiile. Resursele sunt duse la nivel central. Noi reprezentăm un partid care în 139 de ani de existenţă a vorbit de ideea de economie liberală, de dezvoltare economică. E clar că nu puteam rămâne pasivi la această agresiune îndreptată împotriva mediului de afaceri”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!