Sursele de alergeni sunt numeroase. Specialiştii atrag atenţia asupra faptului că în peruoada următoarea va înflori Ambrosia, o plană deosebit de alergenă. Ambrosia este o plantă erbacee invazivă care este larg răspândită în parcuri, grădini, în culturi şi pe lângă căile ferate. „Nu cantitatea mare de polen produce alergiişe ci forma anatomica a polenului care irită”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul compartimentului de inspecţie din cadrul DADR Bihor.
Acesa a scris o lucrare de doctorat pe acestă temă de aceea consideră că autorităţile locale ar trebui să ia poziţie şi să demareze acţiuni de combatere a ambrosiei. Conform acestuia, ambrosia este foarte rezistentă ierbicidele totale. „Gradul ridicat de expansiune a ambrosiei este dat de de faptul că acesta fructifică în perioade foarte scurt”, a precizat Nicolae Hodişan.
Alergică
În orele de după amiază concentraţia polenurilor atinge nivele maxime care scad o dată cu depunerea lor la începutul serii. Perioada de înflorire a plantei coincide cu perioada de maximă concentraţie a polenului. Polenul acestei plante poate provoca rinita alergică, conjunctivita alergică, leziuni urticariene de contact sau chiar astm bronşic. În urma studiilor realizate, în polenul de ambrosie au fost identificate cinci substanţe alergene.
Din speciile de Ambrosia cunoscute, numai două au o importanţă deosebită în alergologie este vorba despre Artemisiifolia şi Trifida care e mai puţin abundentă.
Originară din America de Nord planta s-a aclimatizat foarte bine şi la noi, Bihorul fiind unul dintre judeţele în care este cel mai des răspândită.
Ambrosia înfloreşte din august până în octombrie şi eliberează în aer milioane de granule de polen care sunt purtate de vânt la mare distanţă de sursă.
În Bihor, sunt suprafeţe foarte mari invadate de către aceasta plantă numită popular floarea pustei sau iarba parloagelor.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!