Politicile guvernamentale dau o dublă lovitură sistemului de încălzire centrală al Oradiei. Maestro Trading, firma care livrează la CET cărbunele din zona Voivozi, a intrat în insolvenţă. „Plăteam lunar penalităţi de 200.000 de lei la Finanţe pentru o datorie de 6,5 milioane de lei iar noile reglementări prevăd penalizări progresive, de până la 10% – 15% pe lună. Ori CET Oradea ne datorează cam 17,5 milioane de lei iar Statul are restanţe mari faţă de CET pentru subvenţii. Am ales să intrăm în insolvenţă pentru a scăpa de penalităţi până intră în vigoare procedura de compensare a datoriilor între Stat şi terţi privaţi”, explică Ioan Blidaru, managerul Maestro Trading.
Pe de altă parte, aşa cum semnalam şi în numărul de ieri, intenţia guvernamentală de a sista subvenţiile termice determină Uniunea Europeană să-şi reconsidere subvenţiile pentru proiectele de reabilitare termică din şapte oraşe. Printre ele şi Oradea, care spera la un proiect de 70 de milioane de euro.
UE nu va mai finanţa
În ultimii doi ani, municipalitatea şi-a înteţit eforturile pentru a nu rata marea şansă de a-şi însănătoşi sistemul de termoficare. Au curs pe bandă hotărârile de Consiliul Local pentru aprobarea Masterplanului Termic al Oradea, pentru studiul de fezabilitate şi pentru alte demersuri necesare accesării finanţării europene pentru proiectul de reabilitare a magistralelor de distribuţie şi de construire a unui cazan nou, pe gaz. Valoarea proiectului vorbeşte de la sine: 92,4 milioane de euro!
Însă aşa cum notam şi în numărul de iei, decizia Guvernului de a sista subvenţiile de stat pentru CET-uri schimbă radical poziţia UE faţă de proiectele de reabilitare termică depuse de şapte municipalităţi din ţară. Aceasta fiindcă oficialii europeni nu agrează schimbarea regulilor în timpul jocului. Concret, retragerea subvenţiei de stat, luată în calcul la depunerea proiectelor, e considerată factor de risc pentru amortizarea investiţiilor. Aceasta chiar dacă municipalităţile se arată dispuse să mărească subvenţiile locale pentru a acoperi retragerea Statului. Aşa cum dealtfel a şi anticipat şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din cadrul Primăriei Oradea, Marcel Boloş.
„Clar că dacă se retrage subvenţia centrală, va trebui să mărim subvenţia locală. Ceea ce va fi dificil. Acum, la consumul de 700.000 gigacalorii pe an în Oradea subvenţia locală ajunge la 20 de milioane de lei noi, adică o povară grea”, ne declara directorul Boloş în luna iunie.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!