Dr. Iulian Zaporojan, de la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde funcţionează şi secţia de boli infecto-contagioase, a declarat miercuri dimineaţă că tânărul, cu vârsta în jur de 20 de ani, a fost adus la spital, după ce s-a întors din Spania. Bărbatul prezintă simptomele clasice de viroză asemănătoare cu gripa sezonieră, dar şi cu gripa nouă, motiv pentru care i s-au prelevat probe care au şi fost trimise la Institutul Cantacuzino din Capitală. Rezultatul va clarifica dacă este vorba de un al treilea caz de gripă nouă din Bihor sau e un caz de gripă ori viroză severă, de sezon, a mai declarat aceeaşi sursă.
Spitalul de Pneumoftiziologie Oradea a transmis că în afara acestui caz, alţi 78 de oameni s-au prezentat la spital pentru consultaţii, cu afecţiuni acute respiratorii. 12 dintre ei au fost internaţi.
Măsuri simple
Inspectorii sanitari de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor transmit pentru toţi cetăţenii câteva măsuri simple de prevenire a gripei noi şi sezoniere. „Regimul de viaţă şi activitate trebuie optimizat prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adevată intervalului termic, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola)”, recomandă inspectorii. Ei subliniază importanţa spălării frecvente a mâinilor, cu apă şi săpun, mai ales în timpul activităţilor de la locul de muncă, şcoală, unităţi de alimentaţie publică, întrucât virusul gripei de tip nou se transmite şi prin intermediul mâinilor care vin în contact cu mucoasele (nazală, bucală). Doctorii de la DSP sfătuiesc oamenii să folosească batistele de hârtie dacă strănută prevenind astfel răspândirea picăturilor potenţial infectate, după folosire batistele trebuind aurncate doar la coşul de gunoi. Medicii accentuează ca măsură antigripă spălarea feţei cu apă şi săpun şi curăţarea cavităţii nazale.
Evitaţi aglomeraţiile
Şeful DSP, dr. Marius Pârcioagă, roagă bihorenii sănătoşi să evite aglomeraţiile din locurile publice pentru a evita un risc mare de contaminare cu virus gripal de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite virusul gripal, fără să ştie şi fără să aibă primele manifestări de boală. Inspectorii sanitari roagnă din nou oamenii să evite vizitarea rudelor şi cunoştinţelor internate în spitale şi să înţeleagă că limitarea răspândirii virusurilor gripale depinde de fiecare cetăţean şi să se izoleze în caz că au simptomele următoare: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât şi să anunţe telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie despre simptomele pe care le au, pentru o eventuală consultaţie ulterioară. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital, a mai informat dr. Marius Pârcioagă.
O.Ş.
Al doilea caz de gripă porcină din Bihor
Primul caz confirmat de A/H1N1 la Oradea!
Citiți principiile noastre de moderare aici!