În primele trei luni din acest an, în spitalele bihorene au fost înregistrate un număr de 114 de infecţii nosocomiale, dintre care 56 au fost raportate în luna martie. Majoritatea infecţiilor raportate au apărut la secţiile de terapie intensivă, pediatrie şi neurologie, a informat reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, dr. Marius Pârcioagă, poate şi pentru faptul că de la aceste secţii s-au transmis cifre mai apropiate de realitate decât datele raportate de alte secţii cu risc (ex. – secţiile de chirurgie)
Mai multe
Acesta însă crede că numărul real al infecţiilor pe care le contractează bolnavii în timp ce sunt internaţi este cu circa 20% mai mare decât cel ce se raportează: „A fost şi perioada infecţiilor respiratorii, deci numărul infecţiilor nosocomiale trebuie să fi fost mai mare decât acesta”. De altfel, dr. Pârcioagă a informat că numărul de 114 infecţii nosocomiale raportate pe primul trimestru din acest an este similar cu cel din primul trimestru al anului trecut. „Numărul infecţiilor nosocomiale care se raportează e cam constant”, spune medicul, care opinează însă că dacă s-ar intensifica controalele în spitale şi dacă directorii ar fi cointeresaţi, numărul infecţiilor de spital ar urca mai aproape de realitate.
De altfel, dr. Pârcioagă a transmis zilele trecute la spitale o notă de avertisment managerilor de spitale pe care îi sfătuieşte să-şi informeze angajaţii asupra tuturor actelor normative referitoare la supravegherea şi controlul infecţiilor nosocomiale.
Target
Luni seară, însuşi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a mărturisit în cadrul unei emisiuni televizate că lucrează la modificarea contractelor care prevăd target maxim la raportarea infecţiilor nosocomiale. Ministrul a recunoscut că directorii de spitale sunt practic obligaţi prin contract să nu raporteze mai multe infecţii decât se stipulează în contractul de management, în caz contrar vor arăta mai puţin performanţi în ochii şefilor lor fiindcă le vor scădea indicatorii de performanţă. Şi în contractul cadru există o restricţie referitoare la infecţiile nosocomiale, pe baza contractului de management dintre directorul de spital şi angajator care poate duce la finanţare mai mică dacă se raportează infecţii mai multe. Astfel, în contractul-cadru, la capitolul indicatori „calitativi” figurează şi raportarea „infecţiilor nosocomiale raportate la numărul total de externări, conform indicatorilor asumaţi prin contractul de management”. Altfel spus, în România, inclusiv în Bihor, directorii de spitale care raportează mai puţine infecţii sunt mai bine cotaţi la capitolul „indicatori de performanţă”. Aceasta face ca România să se situeze scriptic pe loc mult „mai bun” faţă de alte state la infecţii nosocomiale, cele raportate în ţara noastră fiind de circa 1% în timp ce în ţările europene cu unităţi ultradotate procentul e în jur de 10%.
Măsuri
Dr. Pârcioagă a subliniat că îi roagă pe managerii de spitale să raporteze cifrele reale ale infecţiilor nosocomiale depistate în unităţile sanitare pe care le conduc întrucât pot obţine bani pentru supraveghere, control, dezinfecţie, prin programul naţional de combatere a infecţiilor spitaliceşti. Mai exact, spune medicul, prin raportarea unui număr mai aproape de realitate, spitalele pot primi bani mai mulţi pentru a putea cumpăra şi folosi substanţe pentru curăţenie şi dezinfecţie mai cu efect.
Dr. Pârcioagă salută decizia ministrului Sănătăţii de a scoate condiţionarea actuală din contractul de management al directorilor de spitale, care prevede raportarea unui anume target (nereal de mic) al infecţiilor nosocomiale.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!