[eadvert]
Un filmuleț postat pe grupul de Facebook Info Trafic Bihor & Oradea, realizat într-un microbuz care circulă pe ruta Oradea – Ianoșda, arată cum navetiștii călătoresc în picioare. În filmare se văd cel puțin șase persoane care nu au locuri pe scaune. Filmulețul a fost postat pe 27 septembrie, de unul dintre navetiști. „Bună tuturor. Vi se pare normal ca oamenii să circule în asemenea condiții? Este cursa Oradea – Ianoșda, la ora 17.30, de la Autogara Decebal.. Microbuz arhiplin fiindcă a scos autobuzul domnul Teșan, pentru el nu este rentabil”, a scris Carmen Ivan, pe grup. Un abonament lunar, potrivit sursei citate, pe ruta Oradea – Ianoșda, este 300 de lei. „Bine că oamenii plătesc și merg în asemenea condiții”, a completat femeia.
„Pe lângă asta, ne-au scos și toate microbuzele de seara. Ultimul este la 18:30. Nu toți oamenii lucrează până la ora aia. Sunt oameni care lucrează și până seara. Ne bagă microbuze mici, în care oamenii stau în picioare înghesuiți. Nici poliția, nimeni nu face nimic”, a comentat Flaviu Jula. Traseul respectiv este operat de firma Teșan Prest și Consiliul Județean Bihor cunoaște situația, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Bianca Firezar. „E un video făcut în urmă cu aproximativ două săptămâni. La acea cursă a fost o situație excepțională, în general nu sunt mai mulți călători decât locurile pe scaun. În asemenea cazuri, operatorul de transport are obligația ca în termen de 3 ore să pună la dispoziție o altă mașină”, a declarat Firezar. Potrivit sursei citate, CJ Bihor face frecvent controale pe tematica asta, pe toate direcțiile. „Și astăzi au făcut un control pe tematica asta și totul a fost ok. Azi, de exemplu, au fost pe Oradea-Biharia-Marghita”, a mai spus sursa citată.
Transporatorul pe de altă parte, spune că nu are informații despre situația semnalată și va face verificări. „Societatea noastră respectă condițiile de transport stabilite prin licența de transport și graficul de transport. Totodată, suntem preocupați pentru accesul călătorilor la un transport civilizat. Nu avem nicio reclamație, iar dacă au fost reclamații de-a lungul timpului, întotdeauna au fost luate măsuri pentru a rezolva situația și a satisface nevoile călătorilor. Situația semnalată de către dumneavoastră, va fi verificată și în cazul în care se va impune vom lua măsuri pentru a soluționa situația corect”, ne-a transmis conducerea Teșan Prest. Jb – G.A.
Transport județean după reguli noi
CJ Bihor a licitat, la începutul lui 2022, serviciul de transport public județean și estimează încasări de peste 151 de milioane de lei pentru transportatori, în următorii 7 ani. Licitația a fost organizată după noi reguli, adoptate în urma unor consultări cu operatorii și a unor dezbateri publice, reguli care au stârnit unele nemulțumiri în rândul transportatorilor din județ. Instituția a scos la licitație 101 trasee, structurate pe 24 de grupe. Pentru prima dată a dispărut factorul vechime pe traseu. Reprezentanții CJ au luat această decizie pentru că acest criteriu „avantaja transportatorul care deținea anterior licența de traseu, denaturând competiția liberă”.
„Acest factor a fost înlocuit cu experiență similară, demonstrată cu contracte de servicii publice executate oriunde în Uniunea Europeană. Totodată, operatorii interesați vor constitui o garanție de bună execuție, ceea ce va face ca transportul să devină mai stabil și mai predictibil. În contractul de delegare a gestiunii vor fi stipulate clauze clare cu privire la respectarea obligațiilor fiecărei părți. Abandonul intempestiv al traseelor, practicat de unii operatori în ultimii ani, va fi mult mai dificil sau cu niște costuri semnificative pentru operatorul de transport”, a transmis instituția.
Potrivit CJ Bihor, licitația nu a fost încă finalizată, în prezent este la stadiul de evaluare a ofertelor.
Trimite articolul
XMersul pe jos face piciorul frumos.
Statu-n picioare…te face mai MARE.
aproape toate trasee sunt aglomerate se verifica traseu care merg in fiecare ora un autobus