Între 22 și 25 iunie, la Sînmartin are loc cea de a XVII-a ediție a concursului național de ecologie, ecoturism și protecția mediului „Floare de lotus”. Evenimentul este organizat de Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea cu sprijinul Ministerului Educației Naționale, Inspectoratului Școlar Județean Bihor și Consiliului Județean Bihor. Concursul constituie a II-a etapă din cadrul Concursului Național Interdisciplinar ”…de la MUNTE, prin DEAL, pe DUNĂRE, la MARE, spre SOARE răsare!..”, un proiect al Palatului Național al Copiilor București, Palatul Copiilor Brăila,Palatul Copiilor Sf. Gheorghe (Clubul Copiilor Întorsura Buzăului), Clubul Copiilor Aiud și Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea.
„Prin acest concurs am căutat să conștientizăm elevii în ceea ce privește protejarea mediului, stimularea creativității și a imaginației elevilor și implicarea acestora în activități sportive în natură și de ecologizare. La concurs au fost prezenți în jur de 80 de elevi și profesori veniți din 14 județe ale țării. La această ediție, la prima etapă au fost 312 participanți implicați în cele patru secțiuni ale concursului. Cei 80 de elevi și profesori prezenți la concursul de la Sânmartin sunt câștigătorii primei etape, din cei 312 participanți înscriși la concurs. Le-am pregătit elevilor drumeții, excursii tematice cu scopul de învăța lucruri noi de a ieși în natură, de a-i implica în acțiuni de protejare a mediului, de a le stimula creativitatea și imaginația”, ne-a declarat Carmen Filip, profesor și coordonator al Cercului de Protecția a Mediului din cadrul Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea.
Grija față de mediu
În cadrul evenimentului a avut loc un „Atelier Verde”, în cadrul căruia elevii au învățat să metamorfozeze deșeuri și să realizeze diverse lucruri utile. Prin participarea la acest atelier, elevii au fost stimulați să fie creativi, originali, îndemânatici, după care s-a organizat o expoziție cu lucrările realizate de elevi. În cadrul atelierului organizatorii au urmărit educația copiilor pentru protejarea mediului.
Copiii au făcut și o drumeție la formațiunea carstică Avenul de la Betfia, unde Erika Posmoșanu (muzeolog la Muzeul Țării Crișurilor) le-a prezentat biodiversitatea din situlrile Natura 2000 Betfia si Pârâul Peța, după care le-a povestit despre efectele negative ale activităților antropice asupra mediului. Mihai Togor, reprezentantul Asociatiei Aqua Crisius, le-a făcut copiilor un ghidaj la Rezervația „Lacul cu nuferi”.
La rezervaţia naturală ,,Pârâul Peţea” din Băile 1 Mai, Eleonora Mircescu (Ecotop Oradea) i-a ajutat pe copii să identifice unele specii de plante, printre care și unele ocrotite de lege. La final, elevii au trebuit să identifice 3 plante în pădure, să le fotografieze și să le prezinte.
În ultima zi, elevii vor vizita Peștera Urșilor și Muzeul Etnografic din Chișcău, dar și obiective turistice din Buntești.
Parteneri în organizarea și desfășurarea concursului au fost Agenția de Management al Destinației Bihor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Muzeul Țării Crișurilor, Agenția de Protecția Mediului Bihor, Biblioteca Universității din Oradea, Aqua Crisius Oradea și Fundația Ecotop Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!