APS Aqua Crisius a implementat, între 15 aprilie şi 30 septembrie, proiectul „Natură în, cu şi pentru comunităţi”, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.
Proiectul a urmărit implicarea a trei comunităţi în promovarea sitului ROSCI 0262 „Valea Iadului”, realizarea a trei locuri de popas precum şi conştientizarea a circa o mie de tineri din opt comunităţi (Oradea, Diosig, Ineu, Tinca, Bulz, Curăţele, Auşeu şi Peştiş) prin acţiuni combinate de tip Junior Ranger. Tot prin acest proiect s-a organizat, în luna mai, şi prima ediţie a Zilei Liliacului Carpatin ca Zi a Ariei Protejate „Valea Iadului”. Totodată, s-au realizat 13 workshopuri, opt ieşiri Junior Ranger pentru o zi în care s-au implicat 90 de copii şi o tabără Junior Ranger cu 17 participanţi selectaţi.
Activităţile au avut ca scop conştientizarea tinerilor asupra necesităţii protejării speciilor şi habitatelor din ariile naturale protejate administrate de APS Aqua Crisius şi creşterea gradului de acceptare a siturilor respective de către comunităţile locale. Fotografii de la toate activităţile din proiect au fost postate pe pagina de Facebook a Asociaţiei Pescarilor Sportivi „Aqua Crisius”.
Peştişori de aur…
Ca manager de proiect, Andrei Togor, a sintetizat ieri, în conferinţă de presă, câteva din experienţele copiilor angrenaţi în ieşirile în natură. „Copiii au putut observa specii de peşti pe care, altfel, nu ar fi avut ocazia să-i vadă vreodată. Sunt peşti de talie mică, care nu fac obiectul pescuitului dar sunt foarte interesanţi şi protejaţi pentru că sunt parte a unor ecosisteme valoroase şi sunt şi indicatori deosebiţi pentru calitatea mediului”, a explicat Andrei Togor. Potrivit acestuia, Aqua Crisius va continua activităţile pentru copii, atât în natură cât şi în şcolile a căror profesori şi conduceri şi-au arătat susţinerea pentru astfel de conştientizări.
Barză neagră pe Valea Iadului
La rândul său, preşedintele Aqua Crisius, Mihai Togor, a anunţat că tinerii bihoreni vor fi angrenaţi şi în tabere comune organizate alături de parteneri din Ungaria. „Pentru taberele gen Junior Ranger a trebuit să explicăm, în parte, fiecărui părinte, că nu există riscul de a avea întâlniri neplăcute cu lupi, urşi sau vipere. Noi le oferim argumente că ce se prezintă la televizor e una iar ce e în realitate e altceva. Noi, ca rangeri, suntem pregătiţi pentru toate situaţiile. Iar cât priveşte sălbăticiunile, le cunoaştem modul de viaţă, locurile şi perioadele pe care le preferă. Viperele sunt prezente doar în anumite zone şi în anumite perioade. Extrem de rar pot fi întâlnite pe o potecă turistică întrucât le place liniştea”, a spus Mihai Togor. Preşedintele Aqua Crisius a mai adăugat că „rangerii juniori” au avut ocazia de a observa, pe Valea Iadului, şi o barză neagră, specie foarte rară, cât şi diferenţele (în afară de talie) dintre egreta mare şi egreta mică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!