Şeful Statului a anunţat inaugurarea pe 16 martie a Centrului Humint-CI de la Oradea. „Culegerea de informaţii în teren e importantă, iar armata română a fost cea mai pregătită din Irak şi Afganistan”, a declarat Băsescu la bilanţul MApN.
Întâlnirile din cadrul procesului de acreditare a Centrului de Excelenţă au adus la Oradea, încă din septembrie 2009, ofiţeri din ţările NATO partenere în program. Cazările făcute la hoteluri de prestigiu din Oradea şi Băile Felix au anunţat că CentrulNATO va fi o sursă constantă pentru industria turistică locală. Totodată, Centrul Humint va avea nevoie şi de o serie de servicii directe din partea unor agenţi economici.
Un beneficiar indirect se prefigurează a fi şi Aeroportul din Oradea. Dealtfel, fostul ministru al Apărării a promis sprijin pentru modernizarea Aeroportului încă din timpul amenajării clădirii de pe strada Armatei Române. În ce priveşte eventuale riscuri, asumate dealtfel de toate ţările membre NATO, putem nota că Oradea e avantajată faţă de oraşele care găzduiesc centreNATO anti-terorism, cyber-defence sau de altă natură. Aceasta întrucât, prin specificul său, CentrulHumint e cel mai în măsură să afle informaţii despre potenţiale intenţii ale inamicilor NATO.
Ofiţerul de servici al Biroului de Presă al MApN ne-a încredinţat ieri că detalii despre inaugurarea Centrului de ExcelenţăHUMINT-CI vor fi postate pe site-ul MApN cu o zi înainte de inaugurare. La rândul său, col. Eduard Simion, director al Centrului de ExcelenţăHUMINT-CI de la Oradea, ne-a confirmat ieri că nu este cel în măsură să ofere informaţii suplimentare faţă de cele oficiale.
„Cercetaşi” inteligenţi
Astfel, site-ul Alianţei Nord-Atlantice face referire la cele două etape din procesul de acreditare a Centrului de la Oradea. În perioada 8 – 10 septembrie 2009, Centrul de la Oradea a găzduit o conferinţă între 14 reprezentanţi din ţări NATO care au convenit asupra variantei finale a conceptului implementat în proiectul românesc. Iar pe 16 decembrie 2009, naţiunile participante la proiectul NATO din România au semnat memorandumul de operaţionalizare şi funcţionare a CentruluiHumint.
NATO are 18 centre similare în Europa, câteva fiind în curs de acreditare, plus Comandamentul Aliat pentru Transformare din Norfolk (SUA). În cadrul parteneriatului, România are statut de ţară fondatoare, alte patru ţări aliate având statutul de sponsori: Grecia, Ungaria, Slovenia şi Turcia.
La Oradea urmează să fie instruiţi militarii Alianţei în domeniul informaţiilor militare culese din surse umane – HUMINT-CI (Human Intelligence), CI fiind abrevierea uzuală pentru activitatea de contrainformaţii din cadrul structurilor militare ale unei ţări.
Decizia privind constituirea de către NATO a unor Centre de excelenţă a fost convenită la nivel politic de către statele membre în 2005, ele având rolul de a dezvolta şi perfecţiona activitatea Alianţei pe domenii specifice. În Turcia funcţionează un Centru de Excelenţă în domeniul antiterorism, în Estonia un Centru în domeniul cyber-defence iar în Norvegia un alt centru destinat pregătirii operaţiunilor militare în condiţii meteo extreme.
Alianţa a decis să înfiinţeze centrul din România în domeniul informaţiilor militare datorită rezultatelor excelente pe care militarii români le-au avut în unităţile de „intelligence” şi forţe speciale pe teatrele de operaţiuni din Bosnia, Irak şi Afganistan.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!