Clubul sportib GV Team Săcuieni dă patru din cei cinci sportivi ai lotului naţional al tăietorilor de lemne. Scopul Romanian final 4, competiţie care a avut loc în weekend la Arad, a fost acela de a decide decide cine este cel mai bun atlet şi cine va reprezenta România la Campionatul Mondial Stihl Timbersports din Norvegia, din 7-9 septembrie, la individual. Competiţia a avut loc în Parcul 23 August şi a fost prima competiţie de acest gen derulată la Arad.
Pentru a patra oară, consecutiv, atletul bihorean, care este şi selectionerul echipei naţionale a tăietorilor de lemne a României, Nagy Boton, va reprezenta România la Campionatul Mondial, la individual. În fața publicului arădean au evoluat sâmbătă Nicolae Nyamcsuk, din Zădăreni-Arad, lucrător în construcţii, Dan Petrescu, din Bihor, lucrător în construcţii, Costel Pleș, din Cluj, mecanic, și Botond Nagy, din Bihor, agent economic. Cei patru s-au întrecut în probele: tăierea cu joagărul, tăierea orizontală, tăierea cu motoferastrăul STIHL MS660, tăierea verticală şi tăierea la înălţime. Organizatorii competiţiei au explicat că la astfel de concursuri se foloseşte doar lemn de plop, de diferite diametre. Pentru a asigura condiţii egale de concurs, lemnul este recoltat din aceeaşi pădure, din aceeaşi zonă, după care este păstrat în condiţii optime, cât mai apropiate de cele naturale, pentru a nu se degrada.
Campionii de la Săcueini
După cele şase probe clasamentul arată astfel : locul 1 Nagy Botond -Săcueni, locul 2 Dan Petrescu, Săcueni şi locul 3 Costel Pleş din Huedin, dar care este înregistrat tot la GV Săcuieni. „Toţi trei atleţii sunt de la Clubul Sportiv GVTeam din Săcueni, aşadar clubul nostru dă patru atleţi din cinci la lotul naţional, performanţă cu care ne mândrim şi suntem bucuroşi ca am reuşit să o realizăm. Campionatul mondial va fi organizat în orasul Lillehammer, chiar în parcul olimpic, unde se deşfăşoara olimpiadele de iarnă. Abia aşteptăm să ajungem acolo. Până atunci urmează o pregătire intensivă cu toţi componenţii lotului naţional, timp de 2 săptămâni, la Săcueni. Vrem ca şi anul acesta să intrăm în finală şi să ne clasăm pe o poziţie superioară celei obţinute anul trecut. Va fi o luptă grea pentru ca trebuie să batem iar Italia, Ungaria, Danemarca, Norvegia şi Turcia şi aceasta ca să fim cel puţin între primii 16 din lume.”, spune Nagy Botond.
Printre cei devansaţi de Nagy Botond se află şi Nicolae Nyamcsuk, campionul național de anul acesta, de la Zădăreni-Arad. În afara concursului au mai fost premiaţi Daniel Copană, de 18 ani, din Arad, cel mai tânăr participat la Campionatul Naţional al Tăietorilor de Lemne, şi Ion Marius Nyamcsuk, primul membru al Clubului Sportiv al Tăietorilor de Lemne „GV Team“ din Arad. Aşa cum ne-au obişnuit la ultimele competiţii, cei mai buni tăietori de lemne din România au făcut şi o demonstraţie de virtuozitate. Cei prezenți în Parcul 23 August din Arad au avut prilejul să urmărească o demonstrație de tăiere cu «Hot saw», un super motoferăstrău, care are puterea unui autovehicul şi este manevrat de un singur om.
Cu 60 de cai putere şi o viteză a lanţului de 240 km/h, super motoferăstrăul taie trei felii dintr-un buştean în mai puţin de 8 secunde.Disciplina tăietorilor de lemne îşi are rădăcinile în SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă. Competiţiile Stihl Timbersports reunesc o serie de concursuri internaţionale ale tăietorilor de lemne. Primele competiţii sub această siglă au avut loc în 1985, în SUA. În Europa, competiţiile Stihl Timbersports au debutat în 2001. Din 2005, Campionatul Mondial Stihl Timbersports aduce faţă în faţă pe cei mai buni atleţi ai lumii la tăiat lemne.
Citiți principiile noastre de moderare aici!