Informația a fost confirmată pentru Jurnal bihorean și Bihon.ro de către Biroul de presă al DNA, care a transmis că, în acest interval, Racz nu are voie să își exercite funcția.
[eadvert]
Alte trei funcționare din cadrul ITM Bihor au fost puse sub control judiciar și li s-a interzis de către anchetatori să efectueze activități de control. Conform procurorilor DNA, adjuncta de la ITM Bihor și cele trei inspectoare de muncă – Daniela Hriscu, Natalia Floruța și Aurica Buhaș – ar fi acționat în echipe diferite și, în perioada 14 februarie 2022 – 17 octombrie 2023, ar fi cerut și primit de la mai mulți oameni de afaceri între 2.000 și 4.000 de lei, cu ocazia unor controale.
„Sumele de bani respective ar fi fost pretinse și primite de funcționare pentru a nu le aplica oamenilor de afaceri sancțiuni contravenționale, prevăzute de Codul Muncii, pentru diverse nereguli constatate, printre care și pentru «munca la negru» (primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați în perioada în care acesta/aceștia are/au contractul individual de muncă suspendat)”, au explicat anchetatorii anticorupție.
A mai vrut trei ani de muncă
Nadia Racz activează ca inspector șef adjunct al ITM Bihor din 2011. Și înainte a ocupat câțiva ani această funcție, dar în 2009 a fost înlocuită ca urmare a unui algoritm politic pus la punct de PSD și PDL. A revenit în conducerea Inspectoratului după ce Curtea Supremă a anulat ordinul ministrul Muncii în baza căreia a fost schimbată. Atunci Înalta Curte i-a acordat atât daune morale de 25.000 de lei, cât și toate drepturile salariale din mai 2009 până la reinstalarea în funcție.
De altfel, șefa adjunctă a ITM Bihor arăta în fața unei instanțe că a fost destituită „în mod abuziv și ilegal” de trei ori în carieră. Ultima dată chiar anul trecut, în luna iunie, când, printr-un ordin al ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale, s-a constatat că „raportul de serviciu (al Nadiei Racz – n.n.) a încetat de drept, urmare a îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard și a stagiului
minim de cotizare”. Însă, Racz nu a vrut să se pensioneze și a cerut să-și continue activitatea până la 65 de ani, adică până în 2025. În plus, a cerut daune morale, pe motiv că a suferit traume psihice ”prin înjosirea şi declasarea pe plan profesional”. Tribunalul Bihor i-a dat dreptate, arătând că „femeia – funcţionar public (…) poate opta (…) pentru continuarea acestui raport de serviciu până la împlinirea vârstei legale de pensionare prevăzute pentru bărbaţi la acea dată”, adică 65 de ani. Instanța l-a obligat pe ministrul Muncii să emită un nou ordin prin care să fie Nadia Racz să fie repusă retroactiv în drepturi retroactiv, din iunie 2022, până în august 2025.
De asemenea, s-a stabilit că Racz trebuie să încaseze ”despăgubiri egale cu diferența între veniturile obținute (…) şi cuantumul salariilor indexate, majorate şi recalculate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat reclamanta, dacă nu s-ar fi emis ordinul anulat, de la momentul emiterii ordinului şi până în prezent”.
Spor de confidențialitate, acordat în primă instanță În prezent, pe rolul Curții de Apel Oradea se află un alt proces în care inspectoarea șefă adjunctă a ITM Bihor a cerut acordarea unor sporuri. În prima fază, instanța de fond i-a acceptat solicitarea de a-i fi plătit, din 1 ianuarie până în prezent, un spor de confidenţialitate de 15%, adică 1.362 de lei/lună, sumă care să fie actualizată cu indicele de inflaţie şi dobânda legală penalizatoare. În ultima sa declarație de avere, Nadia Racz a menționat că în ultimul an fiscal a câștigat, ca inspector șef adjunct al ITM Bihor, 70.000 de lei, și peste 43.000 de lei ca urmare a unor hotărâri judecătorești.
Șefa adjunctă de la ITM Bihor, Nadia Racz, reținută de DNA Oradea pentru luare de mită
Trimite articolul
XSi hoata si cu pretentii ca doar de ce nu, in Romania se poate! Intr-un final va incasa sporurile si va ramane si cu averea ilegala. Traiasca justitia din Romania! (ptui)
La câta șpagă a luat si acumulat poate trai 100 de ani